Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Βενεζουέλα και Κούβα εφαρμόζουν κοινά προγράμματα για να αντιμετωπίσουν τον αποκλεισμό

 Πηγή: prensa-latina.cu

Kαράκας - Η Υπουργός Αστικής Γεωργίας, Γκρέισι Μπάριος, δήλωσε σήμερα ότι η Κούβα και η Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν από κοινού τον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της ανάπτυξης σχεδίων συνεργασίας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής κυριαρχίας αυτού του έθνους. 

Σε αποκλειστικές δηλώσεις προς την Prensa Latina, η αξιωματούχος εξήγησε ότι η συμφωνία που ονομάζεται “Οbjetivo” (Σκοπός) στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης της αστικής γεωργίας σε κομούνες και κοινότητες με την υποστήριξη και την τεχνική βοήθεια κουβανών ειδικών, οι οποίοι για πολλά χρόνια εργάζονται στα εδάφη της Βενεζουέλας. 

Η Μπάριος, τόνισε ότι η αυτάρκεια του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα του κράτους της Βενεζουέλας, διότι εκτός από την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των τρομερών συνεπειών του αποκλεισμού του Λευκού Οίκου, ο οποίος εμποδίζει, μεταξύ άλλων, την αγορά τροφίμων. 

Στη συνέντευξή της στο πρακτορείο, η υπουργός ευχαρίστησε τους Κουβανούς επαγγελματίες και υπενθύμισε πώς αυτή η εμπειρία απέφερε καρπούς στο νησί στις χειρότερες στιγμές, όταν τα καταναγκαστικά και μονομερή μέτρα της Ουάσιγκτον επηρέασαν τη διατροφή και την υγεία του λαού. 

Τόνισε επίσης, ότι αυτή η πρωτοβουλία αναδύθηκε στη Βενεζουέλα τα έτη 2003-2004, μετά από πρόταση των Κομαντάντε  Φιντέλ Κάστρο και Ούγκο Τσάβες και από το ξεκίνημά της στηρίχτηκε με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 κουβανών συνεργατών για τεχνικές συμβουλές και προετοιμασία σε όλους τους γεωργικούς τομείς. 

Στις 6 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, στην έδρα του Ιδρύματος Εκπαίδευσης και Καινοτομίας για την Υποστήριξη της Αγροτικής Επανάστασης (CIARA), αυτό το πρόγραμμα, που βοηθά την εδραίωση της επισιτιστικής ασφάλειας σε αυτό το έθνος της Νότιας Αμερικής, ξεκίνησε εκ νέου.