Η αρνητική επίπτωση των πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας επηρεάζουν σήμερα την ανάπτυξη τομέων με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο στο νησί, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Σύμφωνα με την τελευταία κουβανική έκθεση σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, η ζημιά φτάνει ακόμη και σε εκείνους τους κλάδους όπου το έθνος της Καραϊβικής επιδεικνύει διεθνώς αναγνωρισμένα αποτελέσματα, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το έγγραφο, από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, αυτή η πολιτική προκάλεσε απώλειες στον τομέα της υγείας της τάξης των 160.260.880 δολαρίων.
Ο αποκλεισμός αρνείται την πρόσβαση σε ιατρικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ με περισσότερο από 10% των συστατικών που προέρχονται από αυτήν τη χώρα, ένα εμπόδιο που έχει παραμείνει παρά την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.
Αυτή η πολιτική επηρεάζει την εκτέλεση σημαντικών εθνικών προγραμμάτων όπως η φροντίδα των μητέρων και των παιδιών, η σοβαρή νοσηλεία ασθενών, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον έλεγχο του καρκίνου, καθώς και διάφορα προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών, αναφέρει η έκθεση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες επισήμανε ότι η Κούβα αντιμετωπίζει "τεράστιες δυσκολίες" όσον αφορά την απόκτηση εξοπλισμού και πρώτων υλών για την παραγωγή βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία και την ανάρρωση ασθενών που έχουν διαγνωστεί με SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι δωρεές και οι αγορές στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην πιο τεταμένη στιγμή της πανδημίας λόγω των κυρώσεων που αποτελούν μέρος του αποκλεισμού.
Επιπλέον, το νησί επανέλαβε ότι η εκστρατεία δυσφήμισης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της κουβανικής ιατρικής συνεργασίας απειλεί την απόλαυση του δικαιώματος στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και είναι ιδιαίτερα επιθετική εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας.
Από την άλλη πλευρά, μεταξύ Απριλίου 2019 και Μαρτίου 2020, οι επιπτώσεις στον εκπαιδευτικό τομέα εκτιμώνται σε 21.226.000 δολάρια.
Το έλλειμμα καυσίμων λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, οι δυσκολίες πρόσβασης στην τεχνολογία και τον εξοπλισμό, καθώς και το χαμένο εισόδημα για παρεχόμενες υπηρεσίες επηρέασαν τη διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα στην Κούβα.
Κατά την ίδια περίοδο, στον κλάδο των τροφίμων και της γεωργίας, καταγράφηκαν ζημιές περίπου 428.894.637 δολαρίων.
«Πολλά από αυτά τα φαινόμενα θα είχαν αποφευχθεί εάν οι κουβανικές εταιρείες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών (...) λόγω των τιμών και της εγγύτητάς τους», αναφέρει το έγγραφο.
Επιπλέον, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων στην Κούβα, ως αποτέλεσμα της δίωξης του Λευκού Οίκου, προκάλεσαν διακοπές στους παραγωγικούς κύκλους πολλών κουβανικών οντοτήτων του τομέα των γεωργικών τροφίμων.
Ένας άλλος αρνητικός αντίκτυπος της οικονομικής, εμπορικής και χρηματοπιστωτικής πολιορκίας καταγράφηκε στον αθλητικό τομέα με ζημιές που έφτασαν τα 9.995.000 δολάρια.
Υπό αυτήν την έννοια, η εταιρεία Cubadeportes μείωσε την ικανότητά της να εισάγει προϊόντα αθλητικού εξοπλισμού αμερικανικών εμπορικών σημάτων, πολλά από αυτά υποχρεωτικής χρήσης, όπως ορίζεται στους επίσημους κανονισμούς των Διεθνών Ομοσπονδιών.
Σε γενικές γραμμές, το κουβανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι για πρώτη φορά σε σχεδόν έξι δεκαετίες οι επιπτώσεις του αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών στο νησί ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος.
Όλα αυτά τα δεδομένα συγκεντρώνονται στο έγγραφο που χρησιμεύει ως επιχείρημα για την πρόταση του νησιού ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την πολιτική τους του αποκλεισμού της Κούβας.