Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Η Κούβα κάνει αποφασιστικά βήματα προς την οικονομική και υγειονομική ανάκαμψη

Πηγή: prensa-latina.cu

Η Κούβα ολοκληρώνει σήμερα μια εβδομάδα αποφασιστικών βημάτων προς την ανάκαμψη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα ξεκινήσει την τρίτη φάση για να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τον Covid-19 και εγκρίθηκαν νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία και επιδεινώθηκε από την ενίσχυση του αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ωφελήσουν όλους τους Κουβανούς, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος, Μιγκέλ Ντιάς-Κανέλ.


Η οικονομική στρατηγική προβλέπει διάφορες δράσεις, οι περισσότερες με στόχο να δώσουν περισσότερη ζωτικότητα στις παραγωγικές αλυσίδες, ενθαρρύνοντας τις εξαγωγές και, σε αυτό, θα συμβάλει και ο μη κρατικός τομέας.

Μεταξύ των αποφάσεων που θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη Δευτέρα είναι η πώληση σε ελεύθερα μετατρέψιμο νόμισμα (MLC) μιας ομάδας βασικών προϊόντων και η κατάργηση του φόρου 10% στο δολάριο, με την οποία η χώρα θα είναι σε θέση να αυξήσει την εισροή συναλλάγματος.

Φήμες πριν από την ανακοίνωση αυτών των μέτρων αναφέρονταν σε μια υποτιθέμενη «δολαριοποίηση» της οικονομίας, το οποίο αρνήθηκε ο πρόεδρος της Κούβας στην ομιλία του που μεταδόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην εθνική τηλεόραση.

Οι αρχές του νησιού εξήγησαν ότι μόνο 72 από τα περισσότερα από 4.800 καταστήματα προορισμένα να εμπορεύονται τα προϊόντα τους σε κουβανικά ή μετατρέψιμα πέσος, θα συνεχίσουν να προσφέρουν σε MLC είδη διατροφής, υγιεινής και καλλυντικών, καθώς και είδη κιγκαλερίας.

Με τη σειρά τους, τα νέα μέτρα θα μετασχηματίσουν το νομισματικό περιβάλλον στις ξένες επενδύσεις και θα το ενθαρρύνουν να είναι άμεσο, με μεγαλύτερο βάρος στα εθνικά οικονομικά σχέδια, ακόμη και εν μέσω της παρενόχλησης στην Ουάσινγκτον.

Ο αρχηγός του κράτους υπενθύμισε στην παρέμβασή του ότι για να στραγγαλιστεί οικονομικά το έθνος της Καραϊβικής, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τις οικονομικές πιέσεις, μείωσε την αποστολή εμβασμάτων, ενθάρρυνε την επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν επιχειρήσεις στη χώρα, μεταξύ άλλων δράσεων αποσταθεροποίησης.

Μέσα σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό, η χώρα ανακάμπτει από τον Covid-19 και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου όλες οι επαρχίες της Κούβας, εκτός από την πρωτεύουσα της χώρας και την Μαγιαμπέκε, θα ξεκινήσουν την τρίτη φάση ανάκαμψης από τον Covid-19, καθώς δεν καταγράφουν κρούσματα για περισσότερες από 28 ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Μαρέρο, εξήγησε ότι αποφάσισαν να κρατήσουν την Αβάνα στην πρώτη φάση και να αφήσουν τη Μαγιαμπέκε στη δεύτερη, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά κρούσματα σε αυτές τις τοποθεσίες στα δυτικά του νησιού.

Μετά από τέσσερις μήνες χωρίς τουρισμό λόγω της διεθνούς επιδημιολογικής κατάστασης, η Κούβα αντιμετωπίζει ένα νέο στάδιο με αισιοδοξία καθώς πέρασε με επιτυχία την πανδημία, αν και με λογικές ανησυχίες ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, ο Ντιάς-Κανέλ διαβεβαιώνει ότι, παρά τις αντιξοότητες, για άλλη μια φορά η Κούβα θα βγει νικήτρια.