Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Προσωπικότητες από τη Γερμανία προωθούν πρωτοβουλία για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ από τις ΗΠΑ

Πηγή: granma.cu

Περί τις 60 προσωπικότητες από τη Γερμανία προωθούν μια πρωτοβουλία που έχει φτάσει μέχρι σήμερα πάνω από 50.000 υπογραφές με αίτημα τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ACN.

Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας change.org, καλλιτέχνες και διανοούμενοι δημοσίευσαν ένα αίτημα προς την κυβέρνησή τους για να συμβάλει στην εξάλειψη μια για πάντα του άδικου αποκλεισμού που ο Λευκός Οίκος διατηρεί για σχεδόν έξι δεκαετίες εναντίον της Κούβας.

Η ιστοσελίδα Cuba vs. Bloqueo πληροφορεί ότι οι προσωπικότητες αυτού του ευρωπαϊκού έθνους έχουν υποβάλει το αίτημά τους με το σύνθημα «Ας βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό, με τον ίδιο τρόπο που οι γιατροί και οι επιστήμονες του βοηθούν τον κόσμο!».

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και το αίτημα υποβάλλεται έτσι ώστε, από αυτή τη θέση, η χώρα να εργαστεί ενεργά με στόχο τον τερματισμό κυρώσεων αντίθετων στο διεθνές δίκαιο.

Στην πρωτοβουλία τους υπογραμμίζουν ότι ο αποκλεισμός, πολύ μακριά από τη χαλάρωση, έχει γίνει πιο έντονος τον τελευταίο καιρό, και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εμποδίζει την είσοδο στο κουβανικό έδαφος φαρμάκων, εξοπλισμού και ιατρικών προμηθειών για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού και άλλων ασθενειών.

Έχουν επίσης επισημάνει την αυθαίρετη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που δεν συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, καθώς και την πίεση σε άλλα κράτη να μην κάνουν σύμβαση με τους γιατρούς της ή να πραγματοποιήσουν εμπορικές ανταλλαγές με τη μεγαλύτερη των Αντιλλών, κάτι το οποίο αποδεικνύει την εξωχώρια φύση του αποκλεισμού.

Ο ιστορικός Rainer Schultz, ο θεατρικός σκηνοθέτης Andreas Baesler, πολιτιστικός ακτιβιστής Michael Thoss, ο κινηματογραφιστής Hans-Peter Weymar και η ανθρωπολόγος Katrin Hansing συγκαταλέγονται στις κορυφαίες προσωπικότητες που προωθούν αυτό το αίτημα.

Προς το παρόν, έχουν συμφωνήσει να στείλουν ένα έγγραφο με τις 55.555 πρώτες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στα γερμανικά υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας και Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.