Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Βραζιλία. Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση επέβαλε τον στρατηγό Braga Netto ως "επιχειρησιακό πρόεδρο"


Ο στρατηγός Walter Souza Braga Netto είναι επίσημα ο πρωθυπουργός της Βραζιλίας, αλλά τώρα είναι και ο "επιχειρησιακός πρόεδρος" της. 

Συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τη διεύθυνση της κυβέρνησης, τουλάχιστον για τη διάρκεια της κρίσης. Η απόφαση αυτή έπρεπε να γίνει αποδεκτή από τον Μπολσονάρο και την πολιτική του ομάδα και διαδόθηκε σε διάφορους ιστότοπους συμπεριλαμβανομένου του defesanet.com.br στρατού. 

Η δημοσίευση του στρατιωτικού ιστότοπου με τίτλο “Gen Braga Neto Assume o Estado-Maior do Planalto”. Αναφέρει ότι “η νέα άτυπη συμφωνία” ήταν προϊόν μιας “βασικής συμφωνίας , η οποία περιελάμβανε υπουργούς και στρατιωτικούς διοικητές καθώς και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας" και ότι "για πολλούς, η αποστολή του Braga Neto δεν είναι παρά μια παρέμβαση ή μια στρατιωτική χούντα συντονισμένη από την κυβέρνηση “

Η μυστική στρατιωτική κυβέρνηση που σχηματίζεται από στρατηγούς στις βασικές θέσεις , είναι η συνέπεια της πολιτικής αναβάθμισης του στρατιωτικού στοιχείου στην κυβέρνηση. Τώρα, όμως υπάρχει μια σημαντική αλλαγή: οι στρατηγοί  ενώνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Μπολσονάρο, πατώντας στις πολιτικές νίκες που επέτυχαν μετά από μια μακροχρόνια δουλειά, η οποία λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με τη συνεχή πολιτική απομόνωση και την αναμφισβήτητη φθορά του Μπολσονάρο στην κοινή γνώμη. 

Αυτό είναι το έργο μηνών που συντονίζεται από την Ανωτάτη Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων με τη βοήθεια του Τύπου και κεντροδεξιών πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, παρόλο που ο Μπολσονάρο έπρεπε να το αποδεχτεί, προς το παρόν δεν υποτάσσεται πλήρως και θα επιδιώξει να ανακτήσει την κεντρική θέση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.