Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες: Η Βενεζουέλα οργανώνεται και αντιστέκεται

Πηγή: *
Επικεφαλής της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα
Εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, οι ΗΠΑ αποφάσισαν  να επικηρύξουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και να μην χαλαρώσουν το εμπάργκο, ελπίζοντας αυτό να αποσταθεροποιήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να οδηγήσει σε (νέο) πραξικόπημα. Ωστόσο, τα σχέδιά τους ναυαγούν το ένα μετά το άλλο, καθώς ο λαός της χώρας αντέχει. 
Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά

▶ Εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τον Νικολάς Μαδούρο και 14 συνεργάτες του για «ναρκοτρομοκρατία». Επιπλέον, τον επικηρύσσουν με 15 εκατ. δολάρια. Ποια είναι η απάντηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας;
Παρακολουθούμε την απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να κάμψει έναν λαό που έχει αντισταθεί με θάρρος και αξιοπρέπεια σε όλες τις επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί από τον Λευκό Οίκο. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο στις αμερικανικές μορφές αυτοκρατορικής επέμβασης. Πάντα, πριν σφαγιάσουν έναν λαό, επιχειρούν την ηθική εξολόθρευση του έθνους στο οποίο επιδιώκουν να επιτεθούν. Oι ειδικοί στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όλες οι παγκόσμιες στατιστικές που τοποθετούν τις ΗΠΑ ως τον κύριο καταναλωτή και την Κολομβία ως την πρώτη παραγωγό ναρκωτικών ουσιών δείχνουν, επίσης, ότι η διακίνηση συμβαίνει, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, μέσω του Ειρηνικού. Ο Πίνο Αρλάτσι, με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, πρώην αναπληρωτής γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος, δηλώνει ότι αυτές οι κατηγορίες είναι πολιτικά σκουπίδια και ότι σε όλη την πορεία του δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη Βενεζουέλα στο θέμα αυτό. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι, επαναλαμβάνω, μια απελπισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να προκαλέσουν ρωγμές στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Πρόκειται για μια νέα ενέργεια που ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε πραξικόπημα.
▶ Ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι λόγοι αυτής της κλιμάκωσης;
Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι δύσκολα μπορεί να συνεχιστεί η φάρσα με τη μαριονέτα που δεν είναι ούτε καν πλέον πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ενώ στις 30 Μαρτίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ουσιαστικά την «απόλυσή» του. Η πανδημία του COVID-19 έχει απογυμνώσει την εγκληματικότητα του οικονομικού αποκλεισμού που συμβαδίζει με τον διορισμό μαριονετών. Όπως δήλωσε η κυβέρνησή μας, οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ τις τελευταίες ημέρες κατά της Βενεζουέλας είναι άθλιες. Είναι απολύτως εγκληματικό να προσπαθείς να αποκτήσεις γεωπολιτικά πλεονεκτήματα εν μέσω μιας τρομακτικής παγκόσμιας πανδημίας. Η ενέργεια αυτή έρχεται, επίσης, σε μια εποχή κατά την οποία η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακάλυψε και καταδίκασε τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να της επιτεθούν με μισθοφορικές ομάδες που προετοιμάζονταν στην Κολομβία και είχαν ως υπεύθυνο έναν πρώην στρατιωτικό της Βενεζουέλας, τον Κλίβερ Αλκαλά, ο οποίος σίγουρα θα παρουσιαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υποτιθέμενος μάρτυρας.
▶ Η οικονομία της Βενεζουελας είναι εξαρτώμενη από το πετρέλαιο και, μετά και τη σημαντική πτώση της τιμής του, έχει μπει σε μεγαλύτερη κρίση. Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνησή σας τις συνέπειές της;
Ο πρόεδρος Μαδούρο συναντήθηκε με επιχειρηματίες της Βενεζουέλας για να προωθήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι έχουμε επιμείνει πολύ στο να μην επιτρέψουμε η επιθετική κλιμάκωση των Ηνωμένων Πολιτειών να παρεμβαίνει στα σχέδιά μας για οικονομική ενίσχυση και κοινωνική προστασία του λαού μας. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ένωσης επιχειρηματιών, Ρικάρντο Κουσάνο, ζήτησε από τον πρόεδρο να στηρίξει την εθνική ιδιωτική παραγωγή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη προς όφελος του λαού εν γένει, των εργαζομένων και των παραγωγών. Ο πρόεδρος είχε ήδη ανακοινώσει ότι τέθηκε εκ νέου σε ισχύ το διάταγμα που ορίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να απολυθεί χωρίς βάσιμη δικαιολογία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ομοίως, κατά τους επόμενους έξι μήνες απαγορεύεται η πληρωμή και η διακοπή των βασικών υπηρεσιών ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφώνου και Διαδικτύου, καθώς και η είσπραξη δανείων και ενοικίων σε κατοικίες και καταστήματα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν αποζημίωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την καταβολή μισθών σε εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια και της διεθνούς αλληλεγγύης, έχει φτιάξει ένα πλέγμα πρόληψης, ελέγχου και βοήθειας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία
▶ Η πανδημία έχει φτάσει και στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος Μαδούρο είπε στην κρατική τηλεόραση ότι «η σοβαρή κρίση τώρα ξεκινά». Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας;
Η Βενεζουέλα υιοθέτησε μέτρα ολικής καραντίνας από τις 16 Μαρτίου. Ήταν η πρώτη στη Λατινική Αμερική που το έκανε. Η κυβέρνηση όχι μόνο κήρυξε γενική καραντίνα αλλά αναλαμβάνει, επίσης, το πλήρες κόστος των τεστ και της θεραπείας του COVID-19, καθιστώντας την πρόσβαση ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Η Βενεζουέλα είναι πρώτη και όσον αφορά στον αριθμό των τεστ στους πολίτες, παρά τον εγκληματικό οικονομικό πόλεμο εναντίον του λαού μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία στις συνθήκες της πολιορκίας που μας έχουν επιβάλει. Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, καταγράφουμε μια αρκετά ενθαρρυντική εξέλιξη, στην οποία συνέβαλε και η ζωτικής σημασίας διεθνής αλληλεγγύη. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μας έχει παράσχει 500.000 διαγνωστικά κιτ του νέου κορωνοϊού, μαζί με ομάδα ειδικών και 55 τόνους προμηθειών που περιλαμβάνουν 5 εκατ. μάσκες, χλωροκίνη, αναπνευστήρες και θερμόμετρα. Από την πλευρά της, η Κουβανική Επανάσταση απέστειλε 130 γιατρούς και 10.000 δόσεις ιντερφερόνης alfa-2b. Ομοίως, η Ρωσία μας έστειλε ιατρικό εξοπλισμό. Για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση, θέσαμε σε λειτουργία και την Πλατφόρμα Πατρίδα, ένα σύστημα που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε άμεσα με 20 εκατ. Βενεζουελάνους, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών ασθενών, τους οποίους στη συνέχεια επισκέπτονται στο σπίτι γιατροί. Οι λαϊκές οργανώσεις, οι κοινότητες, ανέλαβαν επίσης πρωτοβουλίες, δημιουργώντας μάσκες προσώπου και διατηρώντας τη λειτουργία του συστήματος προμήθειας τροφίμων CLAP, το οποίο διανείμει τρόφιμα σε 7 εκατ. οικογένειες μηνιαίως. Στη χώρα, επίσης, φοιτούν περισσότεροι από 12.000 φοιτητές ιατρικής στο τελευταίο ή προτελευταίο έτος, οι οποίοι ζήτησαν άδεια για επισκέψεις στο σπίτι. Συνολικά, 20.000 επαγγελματίες υγείας έχουν αποσταλεί σε όλη την επικράτεια. Είμαστε μια χώρα που αντιστέκεται και οργανώνεται. Προτεραιότητά μας είναι η επένδυση στην κοινωνική προστασία του λαού μας.


*

* Το Prensa Rebelde αναδημοσιεύει όλες τις αναρτήσεις του blog της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης"Todos somos Venezuela" προς διευκόλυνση της διάδοσης των δημοσιεύσεων της επιτροπής στα κοινωνικά δίκτυα, της οποίας το blog είναι μόνιμα μπλοκαρισμένο στο fb.