Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ονδούρα: Ενδέχεται να αποφυλακιστούν δύο δολοφόνοι της Μπέρτα Κάσερες



To Πολιτικό Συμβούλιο Ιθαγενικών και Λαϊκών Οργανώσεων της Ονδούρας (COPINH) προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι κρατικές και δικαστικές αρχές της χώρας, ενδέχεται να απελευθερώσουν τους Sergio Rodríguez Orellana και Douglas Bustill, δύο από τους δολοφόνους της ιθαγενούς ακτιβίστρας Μπέρτα Κάσερες, που έχουν καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκισης, με πρόσχημα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα  λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19). 

"Το COPINH καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αρχές του κράτους της Ονδούρας και του Εθνικού Σωφρονιστικού Ινστιτούτου, που διοικείται από τον Στρατό της Ονδούρας, σκοπεύουν να απελευθερώσουν αυτούς τους καταδικασθέντες δολοφόνους εκμεταλλευόμενοι την κρίση της υγείας που διέρχεται η χώρα", ανέφερε την Τρίτη με ανακοίνωσή του.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται  ότι η οργάνωση γνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποφυλάκιση, με πρόφαση την υγειονομική κρίση της χώρας, των Sergio Rodríguez Orellana και Douglas Bustil, εργαζόμενους της οικογένειας Atala Zablah, που έχουν καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες. 

Με τον ίδιο τρόπο,αναφέρει, ότι ενδέχεται να δώσουν προνόμια ή ακόμα και να αποφυλακίσουν τον David Castillo, έναν από τους ηθικούς αυτουργός του εγκλήματος που αφαίρεσε τη ζωή του ακτιβίστριας από την Ονδούρα.

Το COPINH καταγγέλλει επίσης τα προνόμια που απολαμβάνουν οι υπεύθυνοι για το θάνατο της Κάσερες στις εγκαταστάσεις των φυλακών, υπό την προστασία των προηγούμενων και τωρινής  διεύθυνσης του Σωφρονιστικού Κέντρου Támara, όπου κρατούνται σήμερα ο Rodríguez και ο Bustillo.

Η οργάνωση ζήτησε εξηγήσεις για την κατάσταση αυτή, από τη διεύθηνση του Σωφρονιστικού Κέντρο και τις άλλες αρμόδιες αρχές.