Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Η Κούβα καταδικάζει κατηγορηματικά τον βορειοαμερικάνικο βομβαρδισμό του Ιράκ

Πηγή: www.granma.cu

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρρίγια εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για τον βομβαρδισμό την Παρασκευή από τις ΗΠΑ περιοχών του αεροδρομίου της Βαγδάτης και τη χρήση πυραύλων για επιλεκτική δολοφονία. 

Σε μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter, ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι: “Η ενέργεια αυτή αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου μπορεί να εκδηλωθεί μια σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”. 

Την προηγούμενη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, πρωτεύουσα του Ιράκ, όπου πέθανε ο διοικητής των δυνάμεων Quds Σολειμανί και ο υποδιοικητής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, Αμπου Μζχμπί αλ-Μοχάντες. 

Σχετικά με αυτό το γεγονός, η Κουβανή Υφυπουργός Εξωτερικών, Αναγιάνσι Ροντρίγκες Καμέχο, θεωρεί ότι αυτές οι επιθετικές, μονομερείς και αδικαιολόγητες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ιρακινής κυριαρχίας. 

Αρκετές χώρες απέρριψαν ή εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιθετική συμπεριφορά της Ουάσιγκτον που επιδεινώνει τις εντάσεις με το Ιράν και, κατά συνέπεια, σε όλη την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντίνιο Γκουτέρες σε δήλωσή του ανέφερε ότι "ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλο πόλεμο στον Κόλπο" και κάλεσε τους ηγέτες των εθνών που συμμετείχαν στη σύγκρουση να ασκήσουν τη μέγιστη μετριοπάθεια.