Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Η Βενεζουέλα καταγγέλει ότι η Βραζιλία δίνει άσυλο στους επιδρομείς στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρράσα, κατήγγειλε στη διεθνή κοινότητα την απόφαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας να παραχωρήσει άσυλο στους πέντε πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην ένοπλη επίθεση στο 513 Τάγμα Πεζικού της Γκραν Σαμπάνα. 

"Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα αυτή την ασυνήθιστη απόφαση που επιβεβαιώνει το καθεστώς προστασίας και συνενοχής των δορυφορικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ να επιβουλεύονται την ειρήνη στη Βενεζουέλα μέσω μισθοφόρων που έχουν ομολογήσει τα εγκλήματά τους”, δήλωσε ο βενεζουελάνος υπουργός Εξωτερικών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός επισημαίνει ότι  η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της Βραζιλίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και “καθιερώνει ένα επικίνδυνο στάτους προστασίας σε άτομα που έχουν διαπράξει καταφανή εγκλήματα κατά της ειρήνης και τηςσταθερότητας άλλου κράτους”. 

Θα μπορούσαμε να ρωτήσαμε τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Βραζιλίας πως θα αντιδρούσαν αν η Βενεζουέλα έδινε νομική προστασία στους λιποτάκτες του στρατού της που θα πραγματοποιούσαν μία επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βραζιλίας, με σκοπό να προκαλέσουν αναταραχή στον πληθυσμό”, δήλωσε ο υπουργός Αρεάσα. 

Οι βενεζουελάνοι λιποτάκτες στρατιωτικοί ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στην ένοπλη επίθεση στο 513 Τάγμα Πεζικού της Γκραν Σαμπάνα, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου. 

Σε αυτή την επίθεση εκλάπησαν 120 τουφέκια και 9 εκτοξευτήρες πυραύλων, σε μια βίαιη επιχείρηση κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας, Γιάν Πιέρρε Καραμπάγο Μαρκάνο

"Αυτό το είδους αποφάσεις του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαίρ Μπολσονάρο, αποτελούν μέρος της παράνομης και επικίνδυνης ενεργοποίησης της Διαμερικανικής Συνθήκης Αμοιβαίας Βοήθειας (TIAR), σκοπός της οποίας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα", κατέληξε.