Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Αποδοχή ρεκόρ 72% του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ στο Μεξικό

Πηγή: telesurtv.net

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO), τελείωσε το 2019 με 72% αποδοχή των πολιτών, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, όπως αποκάλυψε έρευνα τη Δευτέρα.

Η έρευνα της εφημερίδας El Financiero, η οποία πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό μη αποδοχής του προέδρου από τον Απρίλιο με 27%.


Η έρευνα δείχνει ότι, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, ο AMLO βελτίωσε την εικόνα της ηγεσίας του κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας από 52 σε 58% στις θετικές γνώμες. Κάτι παρόμοιο συνέβη με την αντίληψη της ικανότητας να δίνει αποτελέσματα, που αυξήθηκε κατά επτά μονάδες, από 44 σε 51%.

Θετική πορεία από τον Νοέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο υπήρξε επίσης στην εικόνα της ειλικρίνειας και στην ομάδα συνεργατών, φτάνοντας το 57%, και το 38% αντίστοιχα. Επίσης, η στήριξη στη διαχείριση της οικονομίας έφτασε το 43%.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τα στοιχεία ευνοούσαν τον πρόεδρο, καθώς η θετική γνώμη μετατοπίστηκε από 34 σε 41%, με τον Δεκέμβριο να είναι ο πρώτος μήνας με θετικό ισοζύγιο σε αυτή την κατηγορία κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς έναντι των αρνητικών γνωμών.

Ομοίως, η καταπολέμηση της φτώχειας βελτιώθηκε, καθώς το 40% των ερωτηθέντων είχε θετική γνώμη. Στην εκπαίδευση διατηρείται θετικό ισοζύγιο, με 50% ευνοϊκές γνώμες και 24 δυσμενείς, και στην υγεία αντιστράφηκε η αρνητική σχέση που ίσχυε από τις αρχές του 2019, καθώς το 41% ​​υποστήριξε την διακυβέρνησή του σε αυτή τη θεματική, ενώ το 33% όχι.

Στο ερώτημα σχετικά με την ψηφοφορία ανάκλησης εντολής, το 70% δήλωσε ότι θα εξέφραζε την υποστήριξή του για να συνεχίσει ο Λόπες, αποκτώντας έτσι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται σε αυτόν τον δείκτη από τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτή η εθνική έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 800 ενηλίκων Μεξικανών στις 6, 7, 13 και 14 Δεκεμβρίου 2019, με βάση δειγματοληψία οικιακών και κινητών τηλεφώνων στις 32 ομοσπονδιακές οντότητες.