Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Κούβα - Ρωσία κλείνουν το 2019 με πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια εμπορικές συναλλαγές


Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κούβας και της Ρωσίας το 2019 ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε στο πρακτορείο Sputnic ο πρέσβης της Κούβας στη Μόσχα, Χεράρδο Πενιάλβερ Πορτάλ


"Πέρσι κλείσαμε με 450 εκατομμυρίων δολαρίων εμπορικές συναλλαγές και φέτος (2019), με την απογείωση των μεταξύ μας συναλλαγών τους τελευταίους μήνες, , θα υπερβούμε τα 500-550 εκατομμύρια δολάρια".



Ο Κουβανός διπλωμάτης υπενθύμισε ότι το 2013 το διμερές εμπόριο ανέρχονταν σε 180 εκατομμύρια δολάρια και ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την επίσκεψή του στην Κούβα έθεσε ως στόχο την αύξηση του όγκου συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.


Έτσι, το κουβανο ρωσικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 67% τα τελευταία χρόνια, κάτι που ο Πενιάλβελ αξιολόγησε ως ένα στάδιο "αναζωογόνησης της δυναμικής των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ρωσίας, ειδικά στον οικονομικό και εμπορικό τομέα καθώς επίσης στον πολιτικό διάλογο και την επιστημονικοτεχνική συνεργασία". 

Σημείωσε επίσης ότι η διμερής οικονομική ατζέντα 2012-2020 που υπέγραψαν Κούβα και Ρωσία, “πρακτικά έχει εκπληρωθεί σε όλο το εύρος της”. 

Ο πρέσβης επεσήμανε ότι η Κούβα έχει "μια συνεργασία με τη Ρωσία που είναι πολύπλευρη". 

"Έχουμε πολύ στρατηγικά έργα συνεργασίας στον τομέα των οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών, όπως επίσης και στον τομέα της ενέργειας ", τόνισε. 

Ο Κουβανοί διπλωμάτες υπενθύμισαν το μεγάλο έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής υποδομής στο νησί, για το οποίο υπογράφτηκε μία σύμβαση πάνω από 1,8 δις. ευρώ κατά την επίσκεψη του Μεντβέντεφ στην Κούβα τον περασμένο Οκτώβριο. 

“Αυτό θα έχει επαναστατική επίδραση στις μεταφορές στην Κούβα, καθώς θα μειώσει στο μισό τον χρόνο μεταφοράς επιβατών και φορτίων και θα τριπλασιάσει τον όγκο της μεταφοράς φορτίου και θα διπλασιάσει τον αριθμό των εξυπηρετούμενων επιβατών”, σημείωσε ο Κουβανός διπλωμάτης. 

Επεσήμανε επίσης την αύξηση των Ρώσων τουριστών στο νησί κατά το 2019. 

"Πέρυσι, 137.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κούβα. Η Ρωσία που ήταν στην 10η θέση, σήμερα είναι στην 4η θέση, μετά τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία και φέτος θα φτάσει σχεδόν 180.000 τουρίστες“, τόνισε. 

Στη μεταλλουργία, είπε, η Κούβα και η Ρωσία έχουν δύο μεγάλα έργα: "τον εκσυγχρονισμό του μεταλλουργικού συνδυασμού Antillana de Acero στο El Cotorro της Αβάνας και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας πλαστικών Acinox"

Αναφερόμενος στον φαρμακευτικό τομέα της κουβανο-ρωσικής συνεργασίας, ο Πενιάλβερ επεσήμανε την εισαγωγή στη ρωσική αγορά "φαρμάκων βιοτεχνολογίας όπως το Heberprot-P". 

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για να ανοίξει μια αντιπροσωπεία του Ομίλου BioCubaFarma στη Ρωσία "για να είναι σε θέση να αλληλεπιδρά άμεσα με τη ρωσική πλευρά στην ανάπτυξη έργων στον κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης"

Η Κούβα φιλοδοξεί  να επενδύσει περισσότερο η Ρωσία στην οικονομία του νησιού, δήλωσε ο Χεράρδο Πενιάλβερ Πορτάλ. 

“Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες επενδύσεις από τη Ρωσία στους τομείς της οικονομίας, τόσο στους παραγωγικούς τομείς όσο και – για παράδειγμα - στον τουρισμό”, ανέφερε. 

Ο διπλωμάτης τόνισε ότι είναι "ένα θέμα σε εκκρεμότητα, έχουν γίνει ορισμένα βήματα, αλλά είναι ακόμα κάτω από τις δυνατότητες". 

Ο Πενάλβερ ανέφερε ότι η Κούβα προσπαθεί επί του παρόντος να αναπτύξει και να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της τομέα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στο έργο αυτό. Το νησί παράγει σχεδόν το 50% των καυσίμων που απαιτούνται τόσο για τη μεταφορά όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και "τα υπόλοιπα πρέπει να τα εισαγάγουμε και γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η ανανεώσιμη ενέργεια". 

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Κούβας ενέκρινε ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας "από 4% που ήταν πριν 2 χρόνια μέχρι και 24%", καθώς η Κούβα έχει την ικανότητα να αναπτύξει ηλιακή ενέργεια από αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά και βιομάζα. 

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει την διαίρεση που προκαλείται από τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο πρέσβης της Κούβας στη Μόσχα. 

"Αυτή είναι η εποχή που η Λατινική Αμερική βιώνει  μεγάλες προκλήσεις που επηρεάζουν τη λατινοαμερικανική ενότητα, αλλά πρέπει να τις υπερνικήσουμε και μετά από μια μακρά νύχτα υπάρχει πάντα το ξημέρωμα", είπε. 

Σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε την υποστήριξη της Κούβας στις προσπάθειες ενότητας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της Κοινότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC). 

"Η δημιουργία της CELAC ήταν πολύ σημαντική συνεισφορά και το Μεξικό, το οποίο θα αναλάβει την προεδρία, θα την αναζωογονήσει", δήλωσε , επαναβεβαιώνοντας ότι η Κούβα "παρέχει πλήρη υποστήριξη" στις προσπάθειες ενοποίησης της CELAC"
(Tomado de Sputnik)