Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή: Μεγάλη νίκη των Φερνάντες

Πηγή: pagina12.com.ar

Μεγάλη νίκη του Αλμπρέρτο Άνχελ Φερνάντες (Frente de Todos) στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, με 48,1% έναντι 40,4% του απερχόμενου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι (Juntos para el Cambio). O επικεφαλής του κεντροαριστερού μετώπου, με περονιστικές καταβολές, εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, αφού λαμβάνει ποσοστό άνω του 45% (*) με περισσότερο από 97% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μάκρι, αν και μείωσε την ψαλίδα των 16 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου (49% έναντι 33%) δεν μπόρεσε να "γυρίσει" το αποτέλεσμα, με δεδομένη και την οικονομική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, και να αποτρέψει την επιστροφή της Κριστίνα (πρώην πρόεδρος) και Αλμπέρτο Φερνάντες (πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Νέστορ Κίρσνερ). 

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο μεγάλος νικητής Αλμπέρτο Φερνάντες υποσχέθηκε μια "Αργεντινή πιο αλληλέγγυα, πιο ισότιμη" και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση επέστρεψε στα χέρια του κόσμου". Ο Μαουρίσιο Μάκρι έμαθε τα αποτελέσματα γύρω στις 10.30 το βράδυ και αποδέχθηκε την ήττα, προσκαλώντας σε γεύμα τον Φερνάντες την επόμενη μέρα.


Τρίτος ο επίσης πρώην υπουργός Ρομπέρτο Λαβάνια, με 6,2% και τέταρτος ο υποψήφιος της αριστεράς Νικολάς ντε Κάνιο. Συνολικά η συμμετοχή ξεπέρασε τα 26,5 εκ. ψηφορόρους σε σύνολο περίπου 34 εκ. εγγεγραμμένων. 

Μεγάλη η νίκη και του Άξελ Κισίλοφ του Frente de Todos στην σημαντικότερη και πιο πολυπληθή επαρχία του Μπουένος Άιρες έναντι της Μαρία Εουχένια Βιδάλ (52% έναντι 38%). Το μέτωπο της δεξιάς κατάφερε να κρατήσει την μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες με τον Λαρέτα ενώ για τις περισσότερες επαρχίες δεν υπάρχουν ακόμα ενδεικτικά αποτελέσματα για τις εκλογές κυβερνητών. 

Στις εκλογές για το κοινοβούλιο και τη γερουσία, η διαφορά της νίκης των περονιστών επί της δεξιάς ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προεδρικές: Στην Κάτω Βουλή  με 45,1% έναντι 40,5% και στην Άνω Βουλή 40,1% έναντι 39,3%.





(*) Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για να εκλεγεί υποψήφιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο χρειάζεται ποσοστό τουλάχιστο 45% ή τουλάχιστον 40% και διαφορά μεγαλύτερη από 10% από τον δεύτερο.