Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Συζήτηση για τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση: «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα»

Πηγή: 902.gr

Διδάγματα της 60χρονης πλούσιας ιστορίας της Κουβανικής Επανάστασης μοιράστηκαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση με τίτλο «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν». Μια εκδήλωση που έγινε στο χώρο της Διεθνούπολης, που γέμισε από θεατές κάθε ηλικίας.
«Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια αγώνων, νικών, θυσιών και αντίστασης ενός ηρωικού λαού. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μια διαρκής πάλη για να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον και για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν όταν ήμασταν κι εμείς υπό την κατοχή των ΗΠΑ» τόνισε παίρνοντας το λόγο η πρέσβειρα της Κούβας Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα. 

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις πολύμορφες προσπάθειες των ιμπεριαλιστών για να ανατραπεί η επανάσταση και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η ιμπεριαλιστική τους στρατηγική δεν είναι καινούργια, όπως δεν είναι καινούργια και η δικιά μας απάντηση αντίστασης και αξιοπρέπειας σταθερά σε αυτά τα 60 χρόνια επανάστασης. Η Κουβανική Επανάσταση πάντα ήταν και πάντα θα είναι αλληλέγγυα με τους λαούς του κόσμου και μόνιμη έμπνευση για όλους εκείνους που θέλουν έναν καλύτερο κόσμο». 

Ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η επαναστατική ιστορία της Κούβας μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι». Ενώ, καλώντας σε ολόπλευρη στήριξη του κουβανικού λαού, τόνισε: «Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του αποκλεισμού και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Κουβανική Επανάσταση».
Από τη μεριά του, ο Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι «η κουβανική επανάσταση επιβεβαίωσε την επικαιρότητα και την ουσία του προλεταριακού διεθνισμού, δηλαδή πως η μεγαλύτερη συμβολή ενός λαού και ενός κινήματος στην υπόθεση της ταξικής πάλης διεθνώς δεν είναι παρά η νίκη στη χώρα του. Με τη νίκη της ενέπνευσε την πάλη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων σε όλο τον κόσμο, έδωσε απάντηση στη μοιρολατρία, στο συμβιβασμό με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, ανέδειξε την αδιαμφισβήτητη αλήθεια που λέει πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, πως οι λαοί μπορούν να νικήσουν, να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο ανάπτυξης με βάση τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων». Και αναδεικνύοντας συμπεράσματα χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον, επισήμανε: «Σήμερα σε μια περίοδο που σημαδεύεται από τα σημάδια της αντεπανάστασης και της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες, όπου το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, δέχεται ισχυρή πίεση από την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό, η Κουβανική Επανάσταση είναι ένα από τα ορόσημα για την υπεράσπιση της ιστορίας και της προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την πάλη για το σοσιαλισμό. Για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές λυσσάνε εδώ και 60 χρόνια για να την ανατρέψουν».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φρέντι Φερνάντες.