Πηγή: Prensa Latina
Η αυτοκτονία είναι σήμερα η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων 15 έως 29 ετών στον κόσμο και στη Βραζιλία αντιστοιχεί σε 5,6 ανά 100.000, δηλαδή 20% πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Αυτά και άλλα δεδομένα αποτελούν μέρος μιας νέας έκθεσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Αυτοκτονίας την Τρίτη.
Όταν εξετάζουμε μια ακόμα νεότερη ηλικιακή ομάδα από 15 έως 19 ετών, η αυτοκτονία εμφανίζεται ως η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των κοριτσιών, μετά από τις επιπλοκές τοκετού, και η τρίτη μεταξύ των αγοριών μετά από τα τροχαία ατυχήματα και τη βία.
Σύμφωνα με έρευνες «Θανατηφόρα βία κατά των παιδιών και των εφήβων στη Βραζιλία» και «Χάρτης της βίας: η νεολαία της Βραζιλίας», ένας σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση αυτή είναι ακόμα το γεγονός ότι η γιγαντιαία χώρα καταγράφει τη μεγαλύτερη εμφάνιση κατάθλιψης στη Λατινική Αμερική.
Η ασθένεια πλήττει το 5,8% του πληθυσμού και τα υψηλά νούμερα συνοδεύουν επίσης την κλιμάκωση των αυτοκτονιών.
Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, ο δείκτης αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων 10 έως 19 ετών αυξήθηκε κατά 24% μεταξύ 2006 και 2015. Σήμερα είναι η τέταρτη αιτία θανάτου νέων Βραζιλιάνων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Η ιστοσελίδα HuffPost Brasil διαβεβαιώνει ότι οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί ψάχνουν να εντοπίσουν αυτά τα μηνύματα, τα οποία συχνά βγαίνουν κωδικοποιημένα και δύσκολα μεταφράζονται σε λέξεις.
Σύμφωνα με την έρευνα για την κατάθλιψη, την αυτοκτονία και τα ταμπού στη Βραζιλία: μια νέα ματιά στην ψυχική υγεία, που διεξήχθη από το Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Γνώμης (Ibope) Conecta, οι νέοι στη χώρα γνωρίζουν ελάχιστα για την κατάθλιψη, αισθάνονται ντροπή για να μιλήσουν για αυτή και δεν είναι πεπεισμένοι για τη σημασία της θεραπείας.
Για το 26% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 24 ετών, η κατάθλιψη είναι μια «ασθένεια της ψυχής» και σχεδόν το ένα τρίτο (29%) δεν πιστεύει ότι η κατάθλιψη είναι μια ιάσιμη πάθηση.
«Στους νέους υπάρχει μια παρορμητική δύναμη και μια δυσκολία στην αναμονή και τη μετατροπή αυτής της δύναμης σε σκέψη. Η παρόρμηση είναι φυσιολογική στους εφήβους και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ποινική ηλικία είναι 18 ετών. Οι έφηβοι χρειάζονται ενήλικες κοντά τους, όπως γονείς και δασκάλους, για να ακούνε με υπομονή και ζεστασιά και να τους βοηθούν να σκέφτονται », δηλώνει ο ψυχαναλυτής Ρούσβελτ Κασόρλα.