Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ινδία: Διαδηλώσεις υπέρ Βενεζουέλας, Ιράν και Κούβας

Εκατοντάδες οπαδοί αριστερών οργανώσεων πραγματοποίησαν την Τρίτη πορεία στην πρωτεύουσα της Ινδίας διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καταγγέλλοντας την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. 

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης τον τερματισμό των βορειοαμερικανικών ενεργειών κατά των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Κούβας, τις οποίες χαρακτήρισαν πράξεις ιμπεριαλισμού. 

Τόσο οι διαδηλώσεις κατά του Πομπέο, όσο και οι διαδηλώσεις υποστήριξης της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Κούβας,προκηρύχτηκαν από την Ινδική Οργάνωση για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη και συμμετείχαν σε αυτές, φοιτητές, καθηγητές και ηγέτες διαφόρων αριστερών κομμάτων.

Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο κέντρο του Νέου Δελχί, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας περιφρουρούσαν τους δρόμους πριν την άφιξη του Μάικ Πομπέο, αργότερα το βράδυ.


Οι διαδηλωτές έφεραν πανό που έγραφαν “Δεν υπάρχει πόλεμος ενάντια στο Ιράν” και φώναζαν συνθήματα, όπως ”Κάτω τα χέρια από το Ιράν” και “Κάτω ο πόλεμος των ΗΠΑ” και κάλεσαν την ινδική κυβέρνηση να μην περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου του Ιράν, όπως ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο Πομπέο ταξιδεύει στην Ινδία μετά από επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε ένα ταξίδι που επιδιώκει την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Την Τετάρτη πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό του αλλά και με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το εμπόριο και τις τιμές.

Στις 5 Ιουνίου η Ουάσιγκτον απέσυρε τα οφέλη στις ινδικές εισαγωγές στις ΗΠΑ, ενώ η Ινδία απάντησε προχωρώντας σε αντίποινα σε 28 αμερικανικά προϊόντα από τις 16 Ιουνίου, απόφαση που στη συνέχεια το Νέο Δελχί ανέστειλε στην εφαρμογή της για ένα χρόνο.