Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ονδούρα: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις (+video)


Tουλάχιστον τρεις νεκροί διαδηλωτές τις τελευταίες 48 ώρες είναι το αποτέλεσμα της κρατικής καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υγείας και της παιδείας.

Από τον Μάιο αυτού του έτους, η Πλατφόρμα για την υπεράσπιση της Υγείας και της Παιδείας” πιέζει για αλλαγές σε αυτούς τους κλάδους, οι οποίοι καταρρέουν και είναι βυθισμένοι στη διαφθορά. Τα πιο διαφορετικά τμήμα της κοινωνίας ενώνονται σε αυτόν τον αγώνα, καθώς νοιώθουν ότι τα αφορά.


Εγκλήματα, διώξεις, βασανιστήρια και φυλακίσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου, στις διάρκεια μιας διαδήλωσης στην περιοχή Γιαμουρέλα, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην κοιλιά από την Στρατιωτική Αστυνομία, ο 17χρονος μαθητής Λυκείου, Έλβιν Νοέλ Κορέα Μαραδιάγκα.

Το προηγούμενο βράδυ (19/6) το νοσοκομείο Eσκουέλα ανέφερε τον θάνατο δύο διαδηλωτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Ένας από τους νεκρούς είναι ο Λουίς Αντόνιο Μαλντονάδο, 29 ετών, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο έχοντας δεχτεί σφαίρα στο κεφάλι και πέθανε ώρες μετά, και ο άλλος, ο Έρικ Μπελάρτα, 38 ετών, εισήχθη ζωντανός έχοντας τραύματα από μαχαίρι και πέθανε στο χειρουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της 19ης Ιουνίου, η ασφάλεια βρισκόταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, λόγω μιας καθιστικής απεργίας των μελών της Αστυνομίας και αίτημα την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Στους νεκρούς των φετινών διαδηλώσεων, προστίθεται επίσης και ο Χεσούς Μονκάδα, 17 ετών, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ονδούρα έχει εμπλακεί σε μία σοβαρή κοινωνική κρίση, η οποία ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις με αίτημα την απόσυρση κάποιων διαταγμάτων που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση των τομέων της υγείας και της παιδείας και σύντομα γενικεύτηκε καθώς επεκτάθηκε και σε άλλα αιτήματα που εκκρεμούσαν σε διάφορα τμήματα της κοινωνίας.

Παρά τις αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Στρατιωτική Αστυνομία, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ο δικτάτορας Χουάν Ορλάντο Χερνάντεζ διέταξε την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα για να αποτρέψει τις διαδηλώσεις.