Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Η κυβέρνηση Τραμπ προσφέρει πακτωλό εκατομμυρίων για ανατρεπτικά προγράμματα κατά της Κούβας

Πηγή: Prensa Latina

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διέθεσε από την αρχή της θητείας της στις 20 Ιανουαρίου 2017 περισσότερα από 22 εκατομμύρια δολάρια για σχέδια ανατροπής που διατηρεί σήμερα κατά της Κούβας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cuba Money Project, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Υπηρεσία Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ξόδεψαν για το σκοπό αυτό 22.093.043 δολάρια.


Το συνολικό ποσό, σύμφωνα με την πηγή, περιλαμβάνει 2.762.161 δολάρια για μεταναστευτικά προγράμματα στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, έναν θύλακα στην ανατολική Κούβα ενάντια στη θέληση του λαού και των αρχών του νησιού της Καραϊβικής.

Υπάρχουν επίσης 2.533.701 και 162.618 δολάρια για τη διοίκηση και την επιφυλακή, καθώς και για πρωτοβουλίες επανεγκατάστασης στην Αβάνα, αντίστοιχα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνέταξε τα ονόματα των οργανώσεων που έλαβαν 1.320.804 δολάρια από το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED), υπογράμμισε το Cuba Money Project.

Διευκρίνισε επίσης ότι η USAID δεν αποκάλυψε τα ονόματα των ομάδων που επωφελούνται από μια πρόσθετη καταβολή ύψους 206.535 δολαρίων.

Μια τέτοια οντότητα, πρόσθεσε, ξόδεψε 721.126 δολάρια σε μια κατηγορία που αποκαλείται «Εταιρεία», και καταχωρήσεις σε ένα αρχείο Excel δείχνουν ότι το ίδρυμα της οικογένειας Μπακαρντί και η Canyon Communications έλαβαν 288.283 και 273.580 δολάρια από αυτά τα κονδύλια.

Έτσι, 159.263 δολάρια που ανήκουν στην «Εταιρία» διοχετεύτηκαν σε κυβερνητικά προγράμματα και στην κοινωνία πολιτών χωρίς να αποκαλυφθούν.

Το Cuba Money Project αποκάλυψε ότι 14.386.98 δολάρια πήγαν σε 42 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία των προγραμμάτων της αποκαλούμενης «προώθησης της δημοκρατίας».

Οι τρεις μεγαλύτεροι καρπωτές πόρων στην περίπτωση αυτή ήταν το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, το Παναμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης και η Ομάδα Υποστήριξης της Δημοκρατίας.

Τον προηγούμενο Μάρτιο, η ψηφιακή πύλη επικαλέστηκε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το NED, τα οποία έδειξαν ότι το 2018 δαπάνησε 4.643.525 δολάρια σε επιχορηγήσεις που σχετίζονται με την Κούβα, μια αύξηση της τάξης του 22% σε σύγκριση με τα περισσότερα από 3.814.000 που αναφέρθηκαν το 2017.

Επίσης, το Cuba Money Project δημοσίευσε αυτό το μήνα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια για να καταρτίσει αυτό που αποκάλεσε "μια νέα γενιά ανεξάρτητων ηγετών" στην Κούβα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε από τον πρεσβευτή της Κούβας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χοσέ Ραμόν Καμπάνιας, ως μια προσπάθεια να «παράγει κουβανούς Γκουαϊδό», αναφερόμενος στον Χουάν Γκουαϊδό, τον βουλευτή της έκνομης Εθνοσυνέλευσης που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας τον περασμένο Ιανουάριο, με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.