Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Κηδευτηκε στην Αβάνα ο κομαντάντε Όσκαρ Φερνάντες Μελ


Πηγή: Prensa Latina
 του Jorge Luna

Έγινε χθες στην Αβάνα ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον κομαντάντε Όσκαρ Φερνάντες Μελ, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών, από περισσότερες από εκατό προσωπικότητες και παλιούς μαχητές, στο Πάνθεον των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας.

Ο Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC), Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους και ο πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Μιγέλ Ντίας Κανέλ, έστειλαν στεφάνια.


Ο Ραμίρο Βαλντές, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και Αντιπρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, απέτισε φόρο τιμής στις στάχτες του, σε μια φωτογραφία του Φερνάντες Μελ και σε καμιά εικοσαριά στρατιωτικά παράσημα και μετάλλια του.

Μια αντιπροσωπεία της Prensa Latina παρακολούθησε την τελετή, όχι μόνο γιατί ήταν ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και επειδή ήταν ένας άνθρωπος πολύ κοντινός στη δημιουργία και τις πρώτες ημέρες αυτού του μέσου ενημέρωσης που μόλις συμπλήρωσε 60 χρόνια.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο πρακτορείο, ο στρατηγός ταξιαρχίας της Εφεδρείας υπογράμμισε την διαδρομή του ιδρυτή της Prensa Latina, του αργεντινού Χόρχε Μασέτι, τον οποίο περιέγραψε ως έναν εξαιρετικό δημοσιογράφο.

Ο Φερνάντες Μελ ήταν βοηθός του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα για αρκετά χρόνια και τον συνόδευσε στη διεθνιστική αποστολή στο Κονγκό.

«Ο πρώτος που μου ανέφερε το θέμα (για να δημιουργήσει ένα δικό του πρακτορείο) ήταν ο Τσε, φυσικά, μια ιδέα που συντονίστηκε με τον Φιντέλ», εξήγησε.

«Δεν μπορώ να πω ότι επρόκειτο να ονομαστεί Prensa Latina, αλλά μιλούσε για ένα δικό του πρακτορείο. Ήθελε να έχει ένα μέσο για να μεταδίδει τα νέα της επανάστασης», είπε.

Ο τότε βοηθός του Τσε, ο οποίος ήταν επιπλέον επικεφαλής των στρατιωτικών ιατρικών υπηρεσιών, έλαβε ακριβείς οδηγίες. Ήταν όταν ο Τσε μου είπε: «πρέπει να βοηθήσουμε τον Μασέτι».

«Εγώ, που ήμουν πρόεδρος του Ιατρικού Κολλεγίου, του πρόσφερα τον πέμπτο όροφο του κτιρίου στη γωνία Ν και 23ης» (έδρα του Ιατρικού Κολλεγίου).

Ως εκ τούτου, τόνισε, αισθάνομαι λίγο ιδρυτής του πρακτορείου.

Υπενθύμισε ότι ο Τσε πήγαινε καθημερινά στην Prensa Latina τον πρώτο καιρό. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα περνούσε από το πρακτορείο, διευκρίνισε.

Ο Φερνάντες Μελ, ο οποίος αργότερα κατέλαβε διάφορες στρατιωτικές, πολιτικές και διπλωματικές θέσεις, δήλωσε ότι ο Μασέτι «τα έκανε όλα. Είχε μεγάλη επιμονή. Δεν είχε ώρα δουλειάς, ούτε ξεκούρασης».

Τον Μάιο του 1960, ο Φερνάντες Μελ οδήγησε την πρώτη μπριγάδα ιατρικής βοήθειας της Κούβας στη Χιλή, που είχε πληγεί από αυτό που έγινε γνωστό ως «ο Μεγάλος Σεισμός» στις νότιες πόλεις Κονσεπσιόν και Βαλντίβια.

Υπενθύμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία προέκυψε στο γραφείο του Μασέτι.

Όταν έμαθα για τον σεισμό, πήγα στο γραφείο του για να διαβάσω τα τηλεγραφήματα και εκεί ο Μασέτι πρότεινε να οργανωθεί ιατρική βοήθεια για τη Χιλή.