Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018

«Φ του Φωτός» του Γεράσιμου Γαλιατσάτου στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα»


Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας εγκαινιάζει την Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «Φ του Φωτός» του καλλιτέχνη Γεράσιμου Γαλιατσάτου , την Πέμπτη 5 Ιουλίου, 19.30, στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα», Χάριτος 6 Κολωνάκι.

Αυτή η έκθεση παρουσιάζει τη μεγάλη επιρροή που έχουν τα μέσα ενημέρωσης και η τεχνολογία στη ζωή μας. Η χρήση πολλαπλών τεχνολογικών συσκευών, πομπών μηνυμάτων, εικόνων και ειδήσεων που επιδιώκουν να διασκεδάσουν, να ενημερώσουν και να μεταδώσουν αξίες και κώδικες συμπεριφοράς στην κοινωνία, μας βρίσκει απέναντι στην εποχή με τη μεγαλύτερη ενημέρωση αλλά και παραπληροφόρηση της ιστορίας.


Υπό αυτό το πρίσμα, ο έλληνας καλλιτέχνης Γεράσιμος Γαλιατσάτος εμπνέεται από το πρώτο πραξικόπημα των μέσων ενημέρωσης που συνέβη ποτέ στην ιστορία, αυτό της Βενεζουέλας στις 11 Απριλίου του 2002 (11-Α) προκειμένου να αποτυπώσει στα έργα του την επικοινωνιακή χειραγώγηση που οδήγησε στην πτώση της δημοκρατίας και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το φως ως συμβολικό πυρήνα του αληθινού που προσπαθούν να επισκιάσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσα από τον ελιγμούς στην ενημέρωση. Ο Γαλιατσάτος, θεωρεί ότι το φυσικό φως που προσλαμβάνουν τα μάτια αντιπροσωπεύει το αδιαμφισβήτητο και αυτό τα μετατρέπει στους πιο αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες κάθε γεγονότος.

Έτσι, η έκθεση Φ του Φωτός αποτελείται από εννέα εικαστικά έργα και δύο οπτικές εγκαταστάσεις όπου το φως ξεχωρίζει ως κεντρικός άξονας του αληθινού και του υποθετικού, τα σκούρα χρώματα, η φλόγα της φωτιάς και εικονιστικές αλληγορίες που αναπαριστούν τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, τη χρήση και κατάχρηση της τεχνολογίας ως κλοιός της ανθρωπότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλούμε το κοινό να απολαύσει αυτή την ξεχωριστή έκθεση από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ.

Είσοδος δωρεάν.