Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η δικαιοσύνη άργησε αλλά αποδόθηκε: καταδικάστηκαν 9 αξιωματικοί του στρατού για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα

Littre Quiroga (αρ.) - Victor Jara (δεξ.)
Πηγή: elmostrador.cl

Στην απόφαση των 342 σελίδων, η οποία περιλαμβάνει επίσης την υπόθεση του Λιτρέ Αβραάμ Κιρόγα Καρβαχάλ, ο δικαστής Μιγέλ Βάσκες Πλάσα καταδίκασε επίσης το Κράτος της Χιλής να πληρώσει συνολική αποζημίωση 1,37 δισ. πέσος στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος
του Εφετείου του Σαντιάγο για υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Μιγέλ Βάσκες Πλάσα, καταδίκασε 9 στελέχη του στρατού εν αποστρατεία για τις ευθύνες τους για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη Βίκτορ Χάρα Μάρτινες και του τότε διευθυντή των φυλακών, Λιτρέ Αβραάμ Κιρόγα Καρβαχάλ, που συνέβησαν το Σεπτέμβρη του 1973, τις επόμενες μέρες του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Στην απόφαση των 342 σελίδων, ο δικαστής καταδίκασε του Ούγο Σάντες Μαρμόντι, Ραούλ Χόφρε Γκονσάλες, Έντουιν Ντίμτερ Μπιάνκι, Νέλσον Χάασε Ματσέι, Ερνέστο Μπέτκε Βούλφ, Χουάν Χάρα Κιντάνα, Ερνάν Τσακόν Σότο και Πατρίσιο Βάσκες Δονόσο σε ποινές 15 ετών και μίας ημέρας, ως αυτουργούς των δολοφονιών, και σε 3 χρόνια φυλάκισης, ως ενόχους του αδικήματος της απλής απαγωγής των δύο θυμάτων. 

Επιπλέον, ο πρώην αξιωματικός Ρολάνδο Μέλο Σίλβα καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και μια ημέρα φυλάκισης, για συγκάλυψη των δολοφονιών, και 61 ημέρες για συγκάλυψη των απαγωγών.

Σε αστικό επίπεδο, καταδικάστηκε το Κράτος της Χιλής να πληρώσει συνολική αποζημίωση 1.370.000.000 πέσος Χιλής (περίπου 2,1 εκατ. δολάρια) στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με τη δίκη, αποδείχτηκε ότι τόσο ο Χάρα όσο και ο Κιρόγα συνελήφθησαν μεταξύ 11 και 12 Σεπτέμβρη 1973 και μεταφέρθηκαν στο Στάδιο της Χιλής, όπου βασανίστηκαν σε διάφορες ευκαιρίες από τους στρατιωτικούς.

Στις 15 Σεπτέμβρη, όλοι οι συλληφθέντες που βρίσκονταν σε εκείνο τον τόπο μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Στάδιο, αλλά οι στρατιωτικοί άφησαν εκεί τον Χάρα και τον Κιρόγα, όπου δολοφονήθηκαν.

Ο Χάρα, του οποίου είχαν θρυμματίσει τα δάχτυλα με τους υποκόπανους των τουφεκιών, πυροβολήθηκε 44 φορές, ενώ ο Κιρόγα δέχτηκε 23 σφαίρες.

Στη συνέχεια, οι σοροί των Χάρα και Κιρόγα απομακρύνθηκαν από το Στάδιο της Χιλής και δόθηκαν σε δημόσια θέα, μαζί με τα πτώματα άλλων ατόμων άγνωστης ταυτότητας, που δολοφονήθηκαν επίσης με πυροβόλα όπλα.

Όλοι αυτοί βρέθηκαν στις 16 Σεπτέμβρη 1973 από κατοίκους γύρω από το Μητροπολιτικό Νεκροταφείο.

Άλλοι υπεύθυνοι

Το έτος 2012, ένα ρεπορτάζ του προγράμματος "En la mira" της Chilevisión κατάφερε να ταυτοποιήσει τον Πέδρο Μπαριέντος Νούνιες, ως δράστη της δολοφονίας του Βίκτορ Χάρα.

Το ίδιο έτος, ο δικαστής Μιγέλ Βάσκες τον υπέβαλε σε δίκη ως φυσικό αυτουργό. Το Σεπτέμβρη του 2014, προστέθηκαν στο κατηγορητήριο οι Ερνάν Τσακόν Σότο και Πατρίσιο Βάσκες Δονόσο.

Από το 1990, ο υπολοχαγός εν αποστρατεία ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το Γενάρη του 2013 υπάρχει αίτημα έκδοσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής. Προ δύο ετών καταδικάστηκε σε πολιτικό δικαστήριο που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την οικογένεια του Βίκτορ Χάρα.