Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Η κατάρρευση του δολαρίου και της ζήτησης θα είναι το αποτέλεσμα ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα


Η ιδέα ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του ασιατικού γίγαντα είναι καλό για το δολάριο είναι καθαρή ανοησία. 

"Η ιδέα - τουλάχιστον όσο αφορά το εμπόριο - ότι το δολάριο επωφελείται από τον εμπορικό πόλεμο, νομίζω ότι είναι λάθος. Νομίζω ότι είναι εξίσου λανθασμένο, με την άποψη ότι το δολάριο επωφελείται από τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα", δήλωσε ο επενδυτής Πήτερ Τσίφ , όπως αναφέρει η υπηρεσία χρηματοπιστωτικών αγορών Seeking Alpha


Σύμφωνα με τον Τσιφ, ενώ κάποιοι σκέφτονται ότι ο εμπορικός πόλεμος ή τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν έλλειμμα στην κυκλοφορία του βορειοαμερικανικού νομίσματος, στην πραγματικότητα, ο κόσμος θα πλημμυρίσει δολάρια. “Η άποψη ότι θα απορροφηθούν όλα τα δολάρια και θα υπάρξει έλλειψη δολαρίου, είναι μια καθαρή ανοησία”.

Ο επενδυτής εξηγεί ότι από τα Κρατικά Ομόλογα των ΗΠΑ, θα υπάρξει υπερπροσφορά και διάθεση δολαρίων. 

“Έχεις ένα δολάριο και ένα ομόλογο. Ποια είναι η διαφορά ενός ομολόγου 30 ημερών και ενός δολαρίου; Πάνω- κάτω, είναι το ίδιο πράγμα. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν εύκολα τα ομόλογά τους. Δεν μπαίνουν σε ένα μαγαζί για να αγοράσουν κάτι με ένα Ομόλογο. Όμως μπορούν να το κάνουν. Μπορούν να το χρεώσουν και να αγοράσουν κάτι. Στην πραγματικότητα, είναι δολάρια. Έτσι, ακόμα και αν θεωρητικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μειώσει το ισιζύγιό της, η βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση θα αυξήσει το δικό της”. 

Ο Τσιφ επισημαίνει ότι καθώς η προσφορά δολαρίων θα αυξάνεται, η ζήτηση του βορειοαμερικάνικου νομίσματος θα πέφτει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα μπορέσει να σταματήσει την υπερπροσφορά δολαρίων. 

“Τελικά, η ζήτηση δολαρίων θα καταρρεύσει, η προσφορά τους όμως, όχι. Και όταν η ζήτηση δολαρίων καταρρεύσει, η τιμή του δολαρίου θα κάνει το ίδιο. Θα υπάρξει μαζικός πληθωρισμός. Αυτό είναι που πρόκειται να συμβεί”, καταλήγει ο επενδυτής.