Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Xοσέ Μουχίκα : Η σύγχρονη πολιτική είναι τρομαχτική, στην εκπομπή “Συζητώντας με τον Κορέα” (+video)



H συζήτηση ανάμεσα στον Ραφαέλ Κορέα και τον πρώην πρόεδρο της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα στον σύγχρονο κόσμο , και σε έναν απαλό φιλοσοφικό τόνο, αφθονούν με την ίδια διορατικότητα τα ιστορικά ζητήματα και τα επείγοντα παγκόσμια θέματα.

Μια τοποθέτηση του Μουχίκα με ειρωνική διάθεση, δίνει το έναυσμα να ξεκινήσει η κουβέντα:H ισότητα των δικαιωμάτων είναι καταπληκτική σε σχέση με αυτό που υπήρχε, όμως αυτό δεν είναι αρκετό στις σύγχρονες κοινωνίες, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο ίσοι από τους άλλους”.  



Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα”, απαντά ο Κορέα, επισημαίνοντας την διαφορά ανάμεσα στις “αξίες που εκφράζονται και στις αξίες που ασκούνται”. Ως παράδειγμα ο Κορέα θέτει την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, “ένα από τα πιο όμορφα ντοκουμέντα στην ιστορία της ανθρωπότητας”, του οποίου βασικός συγγραφέας ήταν ο Τόμας Τζέφερσον, που όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες έρευνες, “ήταν ιδιοκτήτης εξακοσίων δούλων”. Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ, επικεντρώνει το ζήτημα στο σήμερα: “Aυτό το ίδιο πρόβλημα υπάρχει με τις βορειοαμερικανικές ελίτ 200 χρόνια μετά. Όταν μιλούν για ελευθερία, αναφέρονται στην ελευθερία τους. Όταν μιλούν για ισότητα, αναφέρονται στην ισότητα μεταξύ τους”.

Από πλευράς του, ο Μουχίκα κάνει μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαπίστωση: H δουλεία δεν καταργήθηκε λόγω ανθρωπίνων δικαιωμάτων “αλλά γιατί δεν ήταν πια κερδοφόρα”. Άξιζε πιο πολύ να έχεις ελεύθερους εργάτες επιφορτισμένους με την τύχη τους,παρά να  φορτώνεσαι εσύ  μια ιδιοκτησία που θα έπρεπε να συντηρείς”, διευκρίνισε ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο

Μια παρέμβαση του Ραφαέλ Κορέα φέρνει τη συζήτηση σε εύφορο έδαφος, σε πολιτικούς και ανθρωπιστικούς προβληματισμούς, που σύμφωνα με τον πρώην ηγέτη του Εκουαδόρ "πρέπει να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια κοινωνία και όχι μια παγκόσμια αγορά, να δημιουργήσουμε πολίτες του κόσμου, όχι παγκόσμιους καταναλωτές”. Ο Κορέα καταγγέλλει ότι η παγκοσμιοποίηση προωθεί την κινητικότητα των αγαθών και του κεφαλαίου, αλλά ποινικοποιεί την ανθρώπινη κινητικότητα.

Από αυτή την άποψη, ο Μουχίκα καταθέτει μια σοβαρή κριτική για την στάση του οικονομικά αναπτυγμένου κόσμου σε σχέση με την Αφρική, η οποία, κατά την άποψή του “κατακρεουργήθηκε” και “λεηλατήθηκε ατέλειωτα”, προσθέτοντας ότι “Σήμερα, οι Αφρικανοί πληρώνονται με βάναυσες διακρίσεις και χωρίς καμία προσπάθεια να τους βοηθήσουμε στα πιο βασικά τους προβλήματα¨.

Αυτού του είδους οι αδικίες, οδηγούν τον Ουρουγουανό πρώην πρόεδρο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “η σύγχρονη πολιτική, από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πραγματικά τρομακτική”.

Με αυτή την γραμμή, με εμφανή ερήμωση, ο Μουχίκα προσθέτει ότι "αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο είναι εγκληματικό".

Τα δικαιώματα της φύσης

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα δικαιώματα της φύσης", επισημαίνει ο Ραφαέλ Κορέα, ανοίγοντας τη συζήτηση για το αναπόφευκτο ζήτημα της οικολογικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη Γη.

Από την πλευρά του, ο Μούχίκα προειδοποιεί ότι “το σύστημα αυτό έχει αφήσει κατά μέρος τις πληγές που προκάλεσε στη φύση σαν να μην είχε καμία ευθύνη γι αυτό” και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ο άνθρωπος, παρ ότι “ποτέ δεν είχε τόση κουλτούρα, τόσο κεφάλαιο, τόσα μέσα, που έχει σήμερα," είναι υπεύθυνος για "μια καταστροφή τόσο μεγάλη όσο αυτή που οργανώνεται”.

Κατά την γνώμη του Ουρουγουανού πολιτικού, ο πολιτισμός μας “έχει επίσης εξαπολύσει μια υποσυνείδητη κουλτούρα που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη και που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική επιτυχία σε σχέση με οτιδήποτε άλλο". Και το συνοψίζει πολύ χαρακτηριστικά “δεν υπάρχει πολιτική απόφαση χωρίς τον θεό Αγορά”.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Κορέα καλεί τον Μουχίκα να στείλει ένα μήνυμα στις νέες γενιές. Αφού το σκέφτηκε για λίγα δευτερόλεπτα, ο Ουρουγουανός πρώην πρόεδρος δηλώνει “Ένα πράγμα είναι να πιστεύεις παθιασμένα και να παλεύεις με παθιασμένη πεποίθηση και το άλλο είναι να μην αφήσεις τον εαυτό σου να κυριαρχείται από το μίσος, να μην πέσεις στο μίσος”, επισημαίνοντας στη συνέχεια, ότι "Η αγάπη και το μίσος είναι δύο τυφλά πράγματα". Και σημειώνει ότι, "το μεγάλο πλεονέκτημα της αγάπης είναι ότι είναι δημιουργική, αλλά το μίσος καταλήγει να καταστρέφει αυτόν που το εκπέμπει”.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Ραφαέλ Κορέα και ο Χοσέ Μουχίκα, εμβαθύνουν επίσης και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας υψηλού ενδιαφέροντος , τα οποία μπορεί  να δει κανείς.στο βίντεο της εκπομπής που παρατίθεται ολόκληρο στη συνέχεια.