Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ εξελέγη Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών της Δημοκρατίας της Κούβας



Ο Μιγκέλ Ντιας-Κανέλ, 57 ετών, εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Κούβας από τη νεοσυσταθείσα Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας στο 9ο Κοινοβουλευτικό της Σώμα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας. Ο Ντίας-Κανέλ έλαβε 603 από 604 ψήφους (99,83%) των βουλευτών.

Τα μέλη του κοινοβουλίου εξέλεξαν επίσης τον Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, 72 ετών, ως Πρώτο Αντιπρόεδρο, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και ήταν επιφορτισμένος με σοβαρές κομματικές και συνδικαλιστικές υπευθυνότητες.


Το ανώτατο όργανο εξουσίας του κουβανικού κράτους εξέλεξε επίσης με μυστική και άμεση ψηφοφορία τους πέντε αντιπροέδρους, τον γραμματέα και τα 23 μέλη του Συμβουλίου του κράτους, εκ των οποίων 11 εκλέγονται σε αυτό το όργανο πρώτη φορά και 15 είναι γυναίκες.

Οι αντιπρόεδροι είναι ο Ραμίρο Βαλντές Μενέντες , ο Ρομπέρτο Τόμας Μοράλες Οχέδα , η Γκλάντις Μαρία Μπεχεράνο Πορτέλα, η Ινές Μαρία Τσάπμαν Γουάου και η Μπεατρίς Τζόνσον Ουρούτια. Γραμματέας επανεξελέγη ο Ομέρο Ακόστα.

Τα υπόλοιπα 23 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, αντιπροσωπεύουν την ιστορική γενιά, κρατικά στελέχη, στελέχη της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (UJC), μαζικές οργανώσεις, τα όργανα της λαϊκής εξουσίας, διευθυντές επιχειρήσεων, επιστήμονες, αθλητές και διανοούμενοι.

Παρουσιάζοντας την πρόταση χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, Γκισέλα Νουάρτε Βάσκες, επεσήμανε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρότασης, η οποία διαμορφώθηκε μετά από ανοιχτή και εντατική διαβούλευση με τους βουλευτές με την επιδίωξη να διασφαλιστεί η συνέχεια και η ανανέωση του ανώτατου διοικητικού οργάνου του κουβανικού κράτους.

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Mpερμούδες, εξελέγη βουλευτής από τον δήμο της Σάντα Κλάρα, γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1960 και ήταν μέχρι τώρα Α Αντιπρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών.   Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.    Είναι Ηλεκτρονικός μηχανικός και έχει Μάστερ στη Διοίκηση. Διετέλεσε Α Γραμματέας της UJC στην επαρχία Βίγια Κλάρα και Β Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής της οργάνωσης.   Διετέλεσε επίσης Πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Κούβας στις επαρχίες Βίγια Κλάρα και Ολγίν και υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2009 έως το 2012.    Το 2012 ανέλαβε Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών.  Υπηρέτησε στην Αντιαεροπορική Άμυνα και στην Επαναστατική Πολεμική Αεροπορία (DAAFAR) και έχει εκπληρώσει διεθνιστικές αποστολές.