Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Μήνυμα του ΚυπροΚουβανικού Συνδέσμου Φιλίας στο ICAP

Η Ιστορία δικαιώνει τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία
 
Ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας τιμά την επέτειο της 26ης του Ιούλη και απευθύνει, μέσω του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), χαιρετισμό προς ολόκληρο τον ηρωϊκό λαό της Κούβας.

Η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την επέτειο της απαρχής του αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Η επίθεση των επαναστατών υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο ενάντια στο στρατώνα της Μονκάδα, στις 26 Ιούλη 1953, μπορεί να μην πέτυχε και να οδήγησε στη δολοφονία και τη σύλληψη δεκάδων επαναστατών, εντούτοις αποτέλεσε τον πρόδρομο της Κουβανικής Επανάστασης.

 Η επίθεση στην Μονκάδα αφύπνισε τον κουβανικό λαό, ο οποίος πήρε θέση στο πλευρό των πρωτοπόρων επαναστατών. Παράλληλα, η Μονκάδα οδήγησε το Φιντέλ στο δικαστήριο όπου από κατηγορούμενος έγινε κατήγορος, μαστιγώνοντας τη δικτατορία Μπατίστα για την άθλια ζωή και εκμετάλλευση που υπόκειντο οι εργάτες και αγρότες της πατρίδας του. Η περίφημη κατάληξη της απολογίας του Φιντέλ «Καταδικάστε με, η Ιστορία θα με αθωώσει!» συμπυκνώνει την ηρωϊκή πορεία των Κουβανών επαναστατών που κατέληξε στη Νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και στη δημιουργία του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στο έδαφος της αμερικανικής ηπείρου. Η «26 του Ιούλη» αποτελεί πρόδρομο της Επανάστασης και ένα φωτεινό ορόσημο στην ιστορία της Κούβας.

 Mε αυτή την ευκαιρία, ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του προς το λαό της Κούβας στον αγώνα του για υπεράσπιση της Επανάστασης και της κυριαρχίας της πατρίδας του. Η πολυήμερη επίσκεψη της Αλέιδα Γκεβάρα στην Κύπρο -29 Ιούνη μέχρι 10 Ιουλίου- αποτέλεσε την ευκαιρία για την πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο νησί, που επαναβεβαίωσαν την φιλία Κύπρου-Κούβας και τη βαθιά αγάπη και αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς το Νησί της Επανάστασης. Ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά τη δράση του ώστε να συμβάλει στην ενδυνάμωση του διεθνούς κινήματος που απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και την επιστροφή του εδάφους του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

64 χρόνια μετά, η επίθεση στη Μονκάδα υπενθυμίζει ότι οι ήττες και τα πισωγυρίσματα της Ιστορίας είναι προσωρινά. Οι λαοί που αγωνίζονται για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, στο τέλος, δικαιώνονται από την Ιστορία.

 
25.07.2017