Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Νέα δολοφονία αγροτοσυνδικαλιστή στην Κολομβία


Ο κοινωνικός αγωνιστής Εζεκιέλ Ράνχελ έπεσε νεκρός όταν δέχτηκε αρκετούς πυροβολισμούς, την Δευτέρα στις 5 π.μ στο χωρίο Βέγκας ντε Ακιλάρ. Πρόκειται για μία ακόμα πράξη βίας που βύθισε στο πένθος το κοινωνικό κίνημα της Κολομβίας. Ο δολοφονημένος Εζεκιέλ Ράνχελ Ρομάνο, ήταν ηγέτης του Αγροτικού Συλλόγου “ASMAMCAT” του Κατατούμπο, οργάνωση που καθοδήγησε την αγροτική απεργία σε αυτή την περιοχή το 2013.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους συντονιστές του ΑSMAMCAT, ο Ράνχελ εθεάθη τελευταία φορά ζωντανός την Κυριακή το πρωί, όταν έφυγε από το σπίτι του, στο χωριό του Γκουαμαλίτο, του δήμου Ελ Κάρμεν της περιφέρειας του βόρειου Σανταντέρ.


Ο κοινωνικός αγωνιστής βρέθηκε νεκρός την Δευτέρα στις 5 μ.μ στο χωριό Βέγκας ντε Ακιλάρ, με αρκετά τραύματα από πυροβόλο όπλο.

Ο Εζεκιέλ Ράνχελ ήταν συντονιστής της Επιτροπής του Αγροτικού Συλλόγου του Γκουαμαλίτο που είχε έντονη δράση στην περιοχή. Με δήλωση της η Επιτροπή καταδίκασε την δολοφονία και έστειλε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του νεκρού, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Kαταδικάζουμε την νέα επίθεση ενάντια στους κοινωνικούς αγωνιστές, στους ηγέτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Σύλλογος του Γκουαμαλίτο και τα μέλη του, στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, υπέστησαν κατηγορίες και παρενόχληση από Μέσα Ενημέρωσης, πολιτικές δυνάμεις, παραστρατιωτικές ομάδες ,όπως οι Urabeños¨.

Aπό την αρχή του 2017 έχουν σκοτωθεί στην Κολομβία 68 ηγέτες κοινωνικών οργανώσεων και 6 πρώην μαχητές των FARC-EP μαζί με 9 μέλη των οικογενειών τους.

Συνολικά, αν και ο αναφερόμενος αριθμός θυμάτων ποικίλει, μόνο το Κοινωνικό και Πολιτικό Κίνημα “Πατριωτική Πορεία” (Marcha Patriotica) δηλώνει ότι 138 δικά της στελέχη έχουν δολοφονηθεί.