Πηγή:
www.themilitant.com/
Περίπου 60 άτομα παρακολούθησαν την ομιλία του Βίκτορ Λεμάγνε Σάντσες, γενικού γραμματέα του κουβανικού σωματείου εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό στις 29 Ιούνη στην αίθουσα του σωματείου εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες (Communications Workers of America Local 9119). Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας εθνικής περιοδείας που περιλάμβανε συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς και με υποστηρικές της Κουβανικής Επανάστασης στο Λος Άντζελες, το Σαν Ντιέγκο, το Σικάγο στη Νέα Υόρκη και τη Βαλτιμόρη. Η τελευταία φορά που Κουβανός συνδικαλιστής κατάφερε να πάρει βίζα για να επισκεφτεί τις ΗΠΑ ήταν πριν 17 χρόνια.
Στόχος της περιοδείας, εξήγησε ο Λεμάγνε, είναι η ανάπτυξη συνδέσμων μεταξύ εργαζομένων και συνδικάτων στις ΗΠΑ και στην Κούβα. Η Κουβανική Ομποσπονδία Εργαζομένων (CTC) εργάζεται προκειμένου να γίνει ευκολότερο για συνδικαλιστέςαπό τις ΗΠΑ να διοργανώνουν επισκέψεις και συναντήσεις με ομολόγους τους στην Κούβα.
Ο Λεμάγνε είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CTC καθώς και αντιπρόσωπος στην Εθνοσυνέλευση της Κούβας από την πόλη Trinidad η οποία είναι δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς.
Ο Λεμάγνε ξεκίνησε με μία σειρά σλάιντς που τεκμηριώνουν τις καταστροφικές για τον κουβανικό λαό συνέπειες του εμπορικού αποκλεισμού που επιβάλλει η Ουάσιγκτον. «Κάθε επίθεση ενάντια στην επανάστασή μας από την Αυτοκρατορία είναι καταδικασμένη να αποτύχει», είπε. «Η απάντησή μας είναι να συνεχίζουμε με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, με την επαναστατική μας διαδικασία».
Οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία της Κούβας νιώθουν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα αυτού, επεσήμανε ο Λεμάγνε. Η βιομηχανία αυτή έχει επεκταθεί γοργά, και περιλαμβάνει έναν αυξανόμενο τομέα αυτοαπασχολούμενων και μη-κρατικών υπαλλήλων. Το 2012, είπε, το σωματείο του είχε μόνο 345 μέλη εκτός κρατικού τομέα. Σήμερα έχει 27.000. Η κατάσταση στην Κούβα είναι διαφορετικό απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες επειδή οι εργάτεςτες και οι αγρότες έχουν στα χέρια τους την πολιτική εξουσία. Δεν χρειάζεται να κάνουν αγώνες απέναντι σε κάθε εργοδότη ξεχωριστά, είπε ο Λεμάγνε, επειδή τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι συνθήκες εργασίας –στις κρατικές όπως και στις ιδιωτικές εταιρίες– είναι κατωχειρωμένες μέσα από τη νομοθεσία της χώρας. Το σωματείο του επαγρυπνεί ώστε οι εργαζόμενοι του μη κρατικού τομέα να έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια προστασία με τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα.
Πέρσυ επισκέφτηκαν την Κούβα 3,52 εκατομμύρια άνθρωποι, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Παρότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να επιβάλλει περιορισμούς στις επισκέψεις προς το νησί, είπε ο Λεμάγνε, τα ταξίδια από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Οι επισκέπτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τον Καναδά.
Πολλά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία είναι κοινοπραξίες, όπου το 51% ανήκει στην Κούβα και το 49% σε ξένες επιχειρήσεις. Οι διευθυντές από το εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι να συμορφώνονται με την κουβανική εργατική νομοθεσία, είπε, αλλιώς απαλάσσονται από τα καθήκοντά τους. Καθώς διογκώνεται η τουριστική βιομηχανία, με την παράλληλη αύξηση των μελών του σωματείου, το σωματείο έχει αγωνιστεί ώστε να μειωθεί ο όγκος δουλειάς και να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων, είπε. Εργαζόμαστε προκειμένου να μειώσουμε τον αριθμό των δωματίων που καθαρίζονται ανά βάρδια, να μην αυξάνονται οι ώρες δουλειάς, και τα μέλη μας επαγρυπνούν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Τα σωματεία είναι ισχυρά και στις άλλες βιομηχανίες στην Κούβα, είπε. Ενενήντα πέντε τοις εκατό των εργαζομένων στην Κούβα ανήκουν σε σωματεία και η συμμετοχή είναι «εθελοντική και συνειδητή».
Ο Λεμάγνε επεσήμανε χαμογελώντας ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Κούβα έχουν διασφαλισμένες άδειες, πληρώνονται όταν ασθενούν, έχουν κοινωνική ασφάλιση και άλλα επιδόματα που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις ΗΠΑ αγωνίζονται να συμπεριλάβουν στις συλλογικές τους συμβάσεις. Επίσης είπε με μεγάλη περιφάνεια ότι οι Κουβανοί εργαζόμενοι στον τουρισμό προσφέρουν τα φιλοδορήματα που παίρνουν για τον σκοπό της έρευνας και της θεραπείας του καρκίνου, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα 23 εκατομμύρια δολάρια.
Η Αλίσια Χράπκο της Διεθνούς Επιτροπής για την Ειρήνη, τη Δικαιωσύνη και την Αξιοπρέπεια (International Committee for Peace, Justice, and Dignity) μία από τις συνδιοργανώτριες οργανώσεις, ενθάρρυνε από το προεδρείο όλους τους πρευρισκόμενους να εντείνουν τη δραστηριότητά τους απαιτώντας από την Ουάσιγκτον να άρει τον τιμορητικό αποκλεισμό και να επιστρέψει την περιοχή του Γουαντάναμο στην Κούβα. Οι κυρίαρχοι των ΗΠΑ κατέχουν εδάφη στην περιοχή αυτή παρά τη θέληση του κουβανικού λαού, διατηρώντας εκεί τη διαβόητη για τα βασανιστήρια και τις νομικές παραβιάσεις φυλακή.
Ο Κλάρενς Τόμας, συνταξιούχος και πρώην ταμείας του σωματείου λιμενεργατών (International Longshore and Warehouse Union Local 10) συμετείχε στο πάνελ μαζί με τον Λεμάγνε. «Η διεθνής αλληλεγγύη είναι η σωστή συνδικαλιστική πολιτική», είπε ο Τόμας σημειώνοντας τη συμμετοχή του πρωτοβάθμού σωματείου αρ. 10 στην καμπάνια για την απελευέρωση των Πέντε Κούβανών, των Κουβανών επαναστατών που φυλακίστηκαν για χρόνια στις ΗΠΑ με στημένες από την Ουάσιγκτον κατηγορίες, μέχρι που μια εντεινόμενη διεθνής καμπάνια τελικά κέρδισε την ελευθερία τους και την επιστροφή τους στην Κούβα.