Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα


Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τη έντονη αντίθεση του στις κλιμακούμενες απειλές κατά της κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και εκφράζει την αγωνιστική του αλληλεγγύη προς τον λαό της Βενεζουέλας, τις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις και ιδιαίτερα προς την Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης (COSI) .  Οι πρόσφατες προκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Trump, συντονισμένες με την ντόπια ολιγαρχία και την αντιδραστική αντιπολίτευση, συνιστούν μια καταφανή παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και μια ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.


Ο συνεχιζόμενος οικονομικός πόλεμος των καπιταλιστών και οι κυρώσεις που απειλούν να επιβληθούν στη χώρα και τον λαό της από το εξωτερικό, στοχεύουν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της οικονομίας και σε νέα δεινά για τον λαό. Η πρωτοβουλία για εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης στις 30 Ιουλίου είναι κυρίαρχο δικαίωμα του λαού και της νόμιμης και εκλεγμένης κυβέρνησής . Το ΠΣΕ εκφράζει την επιθυμία πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων που αγαπούν την ειρήνη στον κόσμο, που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό για έναν κόσμο της ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ότι η νέα Συντακτική Συνέλευση θα ανοίξει δρόμους για το βάθεμα των αλλαγών, για νέα επιτεύγματα για τον λαό και από τον λαό της Βενεζουέλας.

Καταγγέλλουμε τις δυνάμεις που πυροδοτούν και προωθούν μέσα και έξω από τη χώρα, το χάος, την καταστροφή και την τρομοκρατία. Καταγγέλλουμε ιδιαίτερα την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της που υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τις ίδιες αντιδραστικές δυνάμεις όπως έκαναν στο πραξικόπημα τον Απρίλιο του 2002, ενώ παράλληλα τολμούν να θέσουν "δημοκρατικά πρότυπα" για τον λαό της Βενεζουέλας.

Ενώνουμε τις φωνές μας και τον αγώνα μας με τον λαό της Βενεζουέλας, και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης ώστε να γίνουν κυρίαρχοι της τύχης τους και του πλούτου των χωρών τους.

Ζήτω η Αντιιμπεριαλιστική Αλληλεγγύη με τον λαό της Βενεζουέλας!

Αθήνα 25 Ιουλίου 2017
 Η Γραμματεία του ΠΣΕ