Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Περισσότερες από 300 δολοφονίες την προηγούμενη βδομάδα στο Μεξικό

Πηγή: Cubadebate

Περισσότεροι από 300 θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη βδομάδα σε διάφορες πολιτείες του Μεξικού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα οι περισσότερες πράξεις βίας καταγράφηκαν στις πολιτείες της Πόλης του Μεξικού, Γκερέρο, Σιναλόα, Βερακρούς και Μιτσοακάν, περιοχές όπου συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται σε διένεξη για τις διαδρομές ελέγχου της διακίνησης ναρκωτικών κα διαπράτουν διάφορα εγκλήματα όπως επιθέσεις και εκβιασμούς.



Αναφέρθηκαν επίσης απώλειες ανθρώπινων ζωών σε αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους λαθρέμπορους καυσίμων οι οποίοι τα αντλούνν από δεξαμενές της Pemex (Μεξικανική Εταιρία Πετρελαίου), κυρίως στην περιοχή της Τιέρα Καλιέντε.

Σε αυτά προστίθεται ένα μακελειό εντός της φυλακής του Ακαπούλκο την προηγούμενη Πέμπτη, που είχε απολογισμό 28 νεκρούς και 3 τραυματίες, καθώς και την απόδραση 20 κρατουμένων.

Η ανταρσία ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες σαν αποτέλεσμα αντιπαράθεσης ανταγωνιστικών ομάδων που μάχονται για τον έλεγχο της φυλακής, που θεωρείται ως το κέντρο επιχειρήσεων του Ανεξάρτητου Καρτέλ του Ακαπούλκο.

Όσο αφορά στους δολοφονημένους δημοσιογράφους, έχουν δολοφονηθεί 36 επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης και αυτό το έτος μόνο έχουν αναφερθεί 7 φόνοι, μεταξύ αυτών του Χαβιέρ Βαλντές, ανταποκριτή της La Jornada και ιδρυτή του εβδομαδιαίου RíoDoce, και ο Τζόναθαν Ροντρίγκες, ρεπόρτερ της El Costeño de Autlán, από το Χαλίσκο.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Γραμματεία του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Ασφάλειας, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο διαπράχθηκαν συνολικά 8.705 ανθρωποκτονιές εκ προθέσεως.

Το πιο πάνω νούμερο αντιστοιχεί σε μέσο όρο 72 δολοφονίες ημερισίως – τρεις κάθε ώρα – ιστορικό ρεκόρ από το 1997 που άρχισαν να συστηματικοποιούνται οι στατιστικές του εγκλήματος σε εθνικό επίπεδο.