Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πατριωτικό Φόρουμ στην Αργεντινή για την ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ του παράνομου ΧΡΕΟΥΣ


Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο Eva Perón, ιδρύθηκε στην Αργεντινή το Πατριωτικό Φόρουμ για την ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ του παράνομου χρέους, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου ομολόγου διάρκειας 100 ετών της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι.

Το πάνελ της συνάντησης αποτελείτο από τους Ρομπέρτο Περδία (Συντονίστρια του “Αντίσταση και Αγώνας”), Εστέμπαν “Γκρίνκο” Κάστρο (TCPA), Εδουάρδο Λουσίτα (Οικονομολόγοι της Αριστεράς) , Μπελέν Ρόσας (Σιμόν Μπολίβαρ).



Παραβρέθηκαν επίσης, το “Λαϊκό Κίνημα Αξιοπρέπεια”, η “Κοινωνική – Πολιτική Οργάνωση Los Pibes”, οι “Ελεύθερες Οργανώσεις του Λαού”, η “Σιμόν Μπολίβαρ”, το “Λαϊκό Μέτωπο Darío Santillán”, το “Κίνημα Χειραφέτησης”, το “Πατριωτικό Κίνημα Πορεία της Κολομβίας” (τμήμα Αργεντινής), ο Βισέντε Σίτο (ποιητής και συγγραφέας), ο Νόρμαν Μπρίσκι (ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης), ο Κλαούντιο Κατζς (Οικονομολόγοι της Αριστεράς), ο Λίτο Μπορέγιο (γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της CTEP), Κάρλος Αρνάρες (Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων), ο Μιγκέλ Μασσέο (συγγραφέας), ο Κάρλος Αρνάρες (δημοσιογράφος), οι Αλεχάντρο Όλμος Γκαόνα και Εδουάρδο Μουρούα (IMPA), οι Μάριο Καφιέρο και Χόρχε Φαλκόνε (παραγωγοί ντοκιμαντέρ), Χούλιο Φουέντες (πρόεδρος της CLATE), η Νάντια Μαρτίνες (FM Riachuelo), η Έλσα Μπρουσόνε (CEMIDA), ο Μαριάνο Πατσέκο (συγγραφέας), η Μάρτα Φεράρο (Μέτωπο Máximo Paz), οι Γουόλτερ Φορμέντο και Νταβίντ Σαντόνι (Εθνική- Λαϊκή – Λατινοαμερικάνικη Συνάντηση) και ο Πάντσο Λανκιέρι (καθηγητής και πρώην πρύτανης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών).

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι αποτελεί άμεση ανάγκη και είναι στρατηγικής σημασίας η καταγγελία του παράνομου χρέους, τονίζοντας ότι το τελευταίο ομόλογο 100 ετών, είναι σημείο καμπής στη νεοφιλελεύθερη πολιτική αυτής της κυβέρνησης του Μάκρι. 

Δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ντοκουμέντο – κάλεσμα, το οποίο – όπως αναφέρεται- είναι ανοιχτό να συμπεριλάβει και άλλες απόψεις σχετικά με το ζήτημα του χρέους και το οποίο καλεί στην δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος καταγγελίας αυτού που ονομάστηκε “παγίδα” της κυβέρνησης Μάκρι και που ενισχύει την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της. Επίσης, τονίζει ότι πέρα από την εκλογική διαδικασία, η αντιμετώπισης του αυταρχισμού της κυβέρνησης αποτελεί εθνική προτεραιότητα. 

Επίσης, απέτισαν φόρο τιμής στον Αλεχάντρο Ολμος, ο οποίο έφερε εις πέρας σε εθνικό επίπεδο μια επική μάχη καταγγέλλοντας το παράνομο χρέος. Σε επίπεδο Λατινικής Αμερικής, αυτόν τον ρόλο έπαιξαν με καθοριστικό τρόπο ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, όταν κατήγγειλε το ίδιο και ο Τσε Γκεβάρα στον ΟΗΕ.

Τέλος, το φόρουμ ανακοίνωσε νέες συναντήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των μελών και του πληθυσμού, στην ιδέα ότι είναι απολύτως εφικτό να μην πληρωθεί το χρέος και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει “αποκάλυψη¨ (όπως το θέτει το Σύστημα) και αυτό έχει αποδειχθεί και σε άλλες αντίστοιχες καταστάσεις, τόσο στην Αργεντινή όσο και σε άλλες χώρες της ηπείρου.