Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Πετυχημένη παρουσίαση της Κούβας στον ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πηγή: Cubadebate

Με επιτυχία αναμένεται να περάσει η Κούβα τις "εξετάσεις" του Παγκόσμιου Περιοδικού Ελέγχου (Universal Periodic Review) για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η παρουσιάση της κουβανικής αντιπροσωπείας την 1η Μαΐου στη Γενεύη, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς πολυάριθμες χώρες αναγνώρισαν τα επιτεύγματα της χώρας γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και επανέλαβαν την καταδίκη του εμπορικού αποκλεισμού που συνεχίζουν να επιβάλουν στο νησί της Καραϊβικής οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιπρόσωποι από περισσότερες από 130 χώρες μίλησαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της Κούβας από το UPR, ένα μηχανισμό του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που από το 2006 αξιολογεί τις "επιδόσεις" στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ.


Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Χουάν Αρίας, είπε ότι "η Κούβα είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ανθρώπινη ανάπτυξη στον κόσμο, είναι μια έμπνευση για όλους γιατί έχει κοινωνικούς δείκτες καλύτερους ακόμα και από βιομηχανικές χώρες". Ο πρέσβης της Σομαλίας, Γιουσούφ Μοχάμεντ Ισμαήλ, σχολίασε ότι η παρουσίαση της Κούβας ήταν πολύ ακριβής, κατανοητή και ανοιχτή σε κριτική και θα χρησιμεύσει σαν παράδειγμα για άλλες χώρες. Η αντιπροσωπεία της Νικαράγουας πρόσθεσε ότι ο κουβανικός λαός είναι αξιοπρεπής, αλληλέγγυος και στρατευμένος στην υπόθεση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, παρά το εγκληματικό εμπάργκο που υφίσταται, μια πολιτική εκμέρους των ΗΠΑ που καταδίκασε επίσης η Ναμίμπια και πολλές ακόμα αντιπροσωπείες.

Στο μακρύ κατάλογο ομιλητών, πολυάριθμοι αντιπρόσωποι αναγνώρισαν τις προόδους της Κούβας στην υγεία, την εκπαίδευση και την διατροφική αυτάρκεια. Επιπλέον σχολιάστηκαν θετικά οι ρυθμίσεις του  νέου μεταναστευτικού νόμου, οι επιτυχίες στην ισότητα των φύλων, τα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης πρώην κρατουμένων και η μέριμνα αναπήρων. 
Η τυπική έγκριση της έκθεσης της Κούβας αναμένεται το απόγευμα της 3ης Μαΐου.