Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πέθανε ο πρόεδρος του ΚΚ Βενεζουέλας Jerónimo Carrera Damas

Πηγή: Telesur

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών ο Χερόνιμο Καρέρα Ντάμας, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PCV). Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο έκφρασε τα συλλυπητήριά του για τo θάνατο του επί 67 έτη στρατευμένου ηγέτη μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: "Τα ειλικρινή μου συλληπητήρια στους συντρόφους του ΚΚΒ για την απώλεια του Χερόνιμο Καρέρα, καθώς και στους συγγενείς και φίλους του. Τιμή και δόξα".

Ο Καρέρα Ντάμας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1922 στην πόλη Κουμανά της ΒΑ πολιτείας Σούκρε. Ήταν διεθνιστής που αποφοίτησε από το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας (UCV) και διακρίθηκε για την ευρεία κοινωνική και πολιτική διαδρομή του.


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χερόνιμο Καρέρα συμμετείχε στο Παγκόσμιο  Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (FMJE), που οργανώθηκε με στόχο να ανοίξει ένα χώρο για τον πολιτικό διάλογο, με τη συμμετοχή φοιτητικών και κομμουνιστικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο.

Για την πολιτική του δράση συνελήφθη σε δύο περιπτώσεις. Την πρώτη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μάρκος Πέρες Χιμένες και τη δεύτερη επί της κυβερνήσεως του πρώην προέδρου, Ρόμουλο Μπετανκούρ.

Διατέλεσε γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για επτά χρόνια στην Πράγα της τότε Τσεχοσλοβακίας. Επίσης αναδείχτηκε ως συνιδρυτής της Συνομοσπονδίας Εργατών Βενεζουέλας (CTV) και την Κεντρικής Ενωτικής Εργατών Βενεζουέλας (CUTV).