Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Golpe al Parlamento: Aπό ποιόν, και γιατί;

Την περασμένη Τετάρτη 1η Μαΐου, θλιβερά συμβάντα έλαβαν χώρα εντός της αίθουσας συνεδριάσεων του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, με αρκετούς βουλευτές τραυματίες τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την κυβέρνηση. Η μειοφηφούσα παράταξη έκανε λόγο για "Πραξικόπημα στο Κοινοβούλιο", καθώς οι βουλευτές της είχαν σηκώσει πανώ με αυτό ακριβώς το σύνθημα (Golpe al Parlamento), το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου και παρουσιάστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως δείγμα πρόθεσης περιορισμού της δημοκρατίας από την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Η εκδοχή που πρόβαλαν τα περισσότερα διεθνή μέσα, όπως η ισπανική El País και το βρετανικό BBC - γνωστά αμφότερα για την αντιδραστική στάση τους απέναντι στις κυβερνήσεις Τσάβες και Μαδούρο - είναι η εξής. Η ένταση ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης,  Ντιοσντάνο Καμπέγιο, αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης που δεν αναγνώριζαν τη νομιμότητα της κυβέρνησης, ουσιαστικά δηλαδή το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Απριλίου. Τότε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σηκώθηκε ένα πανώ με το σύνθημα "Πραξικόπημα στο Κοινοβούλιο", το οποίο και φέρεται να προκάλεσε αρκετούς τσαβικούς βουλευτές να επιτεθούν στους "αντιπάλους" τους.


Julio Borges
Ως αποτέλεσμα της συμπλοκής τουλάχιστο έξι βουλευτές της δεξιάς κατέληξαν τραυματίες. Από αυτούς ξεχώρισαν ο Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος έκανε δηλώσεις με μαυρισμένο μάτι και εκδορές στο πρόσωπο στο μεγάλο ιδιωτικό κανάλι Globovision - προμαχώνα του αντιτσαβισμού - και η Μαρία Κορίνα Ματσάδο η οποία εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου με κολάρο στο λαιμό. Το κυβερνητικό PSUV από την άλλη κατήγγειλε ότι είχε κι αυτό τουλάχιστο τέσσερα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας τραυματισμένα.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε τα επεισόδια και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής Καμπέγιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα έκτροπα να μην επαναληφθούν. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σε ανακοίνωσή της με αυστηρό ύφος, καταδίκασε τις προσπάθειες δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων και διασυρμού της χώρας από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς όπως ο ΟΑΚ, με αφορμή τα λυπηρά γεγονότα στο κοινοβούλιο. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι οι εν λόγω επικριτές, δεν είπαν τίποτα ή σχεδόν τίποτα για τα αιματηρά γεγονότα της 15ης Απριλίου - της επομένης των εκλογών - όταν έχασαν τη ζωή του 9 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 70 στους δρόμους, όταν μαφιόζικες συμμορίες επιτέθηκαν σε αθώους πολίτες κατόπιν της δράσης υποκινητών όπως ο πολύς κ. Μπόρχες που κραύγαζε τότε δημόσια "θάνατος στην επανάσταση".

María Corina Machado
Σαν απάντηση στην αντικαθεστωτική προπαγάνδα, η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας κυκλοφόρησε μέσω του δορυφόρου Σιμόν Μπολίβαρ αποκαλυπτικό βίντεο από υπερυψωμένο σημείο της αίθουσας του κοινοβουλίου, από όπου φαίνεται μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Αρχικά εμφανίζεται ένα ύποπτο σακίδιο να αλλάζει χέρια ανάμεσα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κάθε ένας από αυτούς παίρνει κάποιο αντικείμενο μέσα από το σακίδιο. Στη συνέχεια, διάφοροι βουλευτές σηκώνονται και κάνουν φασαρία με διάφορα μέσα που παραπέμπουν σε εξοπλισμό οπαδών σε γήπεδο ποδοσφαίρου (σφυρίχτρες, κόρνες, ακόμα και... βουβουζέλες), προφανώς περιεχόμενα του σακιδίου. Λίγο μετά εμφανίζεται και το διαβόητο πανώ. Τέλος, ενώ έχουν ξεσπάσει οι αψιμαχίες, εμφανίζονται μεταξύ των πρωτοστατούντων από την παράταξη των αντιπολιτευόμενων ένας άνδρας με... κράνος μοτοσυκλέτας (Κάρλος Μαρκίνα), και άλλος ένας που φοράει φόρμα με τα εθνικά χρώματα και πετάει καρέκλα! Αυτές οι εικόνες του αίσχους  δείχνουν ξεκάθαρα ποιός πυροδότησε και μάλιστα κατόπιν προμελέτης τα γεγονότα και αποπειράθηκε να κάνει "πραξικόπημα στο κοινοβούλιο".

Αυτά τα λυπηρά τεκταινόμενα, τα οποία αμαυρώνουν την άψογη κατά τα άλλα λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη Βενεζουέλα, δείχνουν ότι η δεξιά και τα συμφέροντα που αυτή εκπροσωπεί δεν είναι διατεθειμένη να πολεμήσει την Μπολιβαριανή Διαδικασία στη μετά-Τσάβες εποχή με νόμιμα μέσα - κάτι το οποίο δεν θα ήταν απλά δικαίωμα, αλλά και καθήκον της - αλλά χρησιμοποιώντας τη βία, τη συκοφαντία και την προβοκάτσια, θυμίζοντας άλλες εποχές, με τελευταία τρανταχτή περίπτωση το "τηλεοπτικό" πραξικόπημα του 2002. 

Η πρόκληση και η ευθύνη είναι μεγάλη για το Νικολάς Μαδούρο έτσι ώστε να υπερασπίσει και να συνεχίσει τη Μπολιβαριανή Επανάσταση που ξεκίνησε ο Ούγκο Τσάβες, και ακόμα περισσότερο για το λαό της Βενεζουέλας για να διατηρήσει όσα πέτυχε με πολύ κόπο τα τελευταία 15 χρόνια και να επιβάλει παρεταίρω ριζοσπαστικοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο το βάθεμα της επαναστατικής διαδικασίας και τη διεύρυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Πηγές: Telesur, Cubadebate, El País, BBC