Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

To νέο βιβλίο για τους 5 των εκδόσεων PathFinder

Πηγή:The Militant

 «Μόνο με τη διεθνή αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να γυρίσουν οι σύντροφοι μας στην πατρίδα»

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (14-24 Φεβρουαρίου 2013), παρουσιάστηκε στο κοινό το νέο βιβλίο που αφορά τους 5 Κουβανούς επαναστάτες, που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ  και έχει τίτλο: «Ποιοι είναι, γιατί κατασκευάστηκε και τους φορτώθηκε αυτή η υπόθεση, γιατί πρέπει ν’ απελευθερωθούν».  Το βιβλίο εκδόθηκε από το PathFinder, στα Ισπανικά και Αγγλικά, και περιέχει επιλογή από τα περίπου 200 άρθρα που έχουν γραφτεί στην Εφημερίδα El Militante, από τότε που ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωσή τους, εδώ δηλαδή και 14 χρόνια.


Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP)  και συμμετείχαν οι: Adriana Pérez, σύζυγος του Gerardo Hernández (ένας από τους 5), Kenia Serrano, πρόεδρος του ICAP, Mary-Alice Waters, πρόεδρος των εκδόσεων PathFinder, Ricardo Alarcón, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και τέως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου και Raúl Suárez, Διευθυντής του Κέντρου Martin Luther King.
Παραβρέθηκαν επίσης η Mirta Rodríguez και η Magali Llort, μητέρες του Antonio Guerrero και Fernando González αντίστοιχα. Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους ήταν επίσης ο José Luis Palacio, διοικητής του Gerardo Hernández στην  Αγκόλα. Κάτι που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι 3 από τους 5 Κουβανούς ήρωες (Gerardo Hernández, René González, Fernando González) συμμετείχαν ως εθελοντές  στην διεθνιστική αποστολή της Κούβας στην Αγκόλα, κατά την περίοδο 1975-91. Στην ίδια εκδήλωση ο Dánim Pérez, διευθυντής του Μουσείου της Πάλης των Ιδεών στο Cárdenas, παρουσίασε έκθεση φωτογραφιών και άρθρων από την αποστολή στην Αγκόλα του Gerardo Hernández και του Fernando González, καθώς και το ημερολόγιο του Hernández στην Αγκόλα.

Γεγονότα σαν κι αυτά στην Αβάνα, δεν έχουν να κάνουν απλά με εθιμοτυπικές παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά αποτελεί μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται, απαιτώντας από τον Βορειοαμερικανό Πρόεδρο Barack Obama «την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Gerardo, Ramón, Antonio, Fernando και να μπει τέλος στον καταναγκασμό που υποφέρει σήμερα ο René» ανέφερε ο Ricardo Alarcón, όπου ενώ έχει εκτίσει την ποινή του και έχει βγει από την φυλακή του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα. «Επιτρέψτε στον αμερικανικό λαό να μάθει την αλήθεια για την υπόθεση», να τους γνωρίσει σαν προσωπικότητες, να μάθουν «για την συμμετοχή τους στον αγώνα του λαού της Αγκόλα, ενάντια στον ρατσισμό της Ν. Αφρικής». «Τι άλλο μεγαλείο ανωτερότητας υπάρχει, από το ν’ αγωνίζεσαι ενάντια στον ρατσισμό, αντιμετωπίζοντας τα στρατεύματα της Ν. Αφρικής στα χαρακώματα, στο πεδίο της μάχης. Και αυτοί, αυτό έκαναν» συμπλήρωσε.
  Ανάμεσα στις παρεμβάσεις ξεχωρίζει και αυτή της Mary-Alice Waters, μέλος της Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Εργατών, όπου τόνισε ότι η κατασκευασμένη υπόθεση  των 5 έχει τις ρίζες της στο εγχείρημα της Ουάσιγκτον, πάνω από 5 δεκαετίες τώρα, να «τιμωρήσει» τον κουβανικό λαό «για την ακλόνητη τόλμη και θέλησή του, να εμποδίσει την πιο ισχυρή αυτοκρατορία στην ιστορία, να επιβάλλει ξανά την κυριαρχία της στο νησί». «Ο αγώνας για την απελευθέρωση των Πέντε είναι μέρος της ταξικής πάλης που διεξάγεται σήμερα στις ΗΠΑ». Συναντιέται με τα εκατομμύρια εργατών και αγροτών που έζησαν στο πετσί τους την «δικαιοσύνη» της τάξης που επιβάλλει η αστυνομία, τα δικαστήρια και οι φυλακές των ΗΠΑ. Αξίζει  να πούμε, ότι το 97% των αντρών και γυναικών που εκτίουν ποινές στις ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ δεν κατέληξαν ποτέ σε δικαστήριο, ούτε κρίθηκαν ένοχοι κάποιου εγκλήματος. «Φυλακίστηκαν χωρίς δίκη, αφού εκβιάστηκαν να δηλώσουν ένοχοι κάποιου αδικήματος, συχνά διαφορετικού από αυτό που τους απαγγέλθηκε κατά την σύλληψή τους. Αυτή είναι η διαδικασία που κυνικά ονομάζουν «διαπραγμάτευση ποινής». Με βάση αυτές τις εμπειρίες «η ακλόνητη αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και σταθερότητα των 5 συντρόφων μας, χτυπά την ευαίσθητη χορδή των εργατών που μαθαίνουν για την υπόθεση». Γι’ αυτό και αποτελούν παράδειγμα στις εργατογειτονιές, όταν συζητάμε πόρτα-πόρτα για την οικονομική κρίση και τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε στο Κόμμα, σαν τους 5 Κουβανούς Ήρωες.

Εμείς δεν θα πούμε τίποτα άλλο για την συγκεκριμένη παρουσίαση και την υπόθεση των 5. Θα κλείσουμε μόνο με τα λόγια του Rafael Cancel Miranda, σε ομιλία του σε συγκέντρωση υπέρ των Πέντε στην Αμερική:

«Γιατί αγωνιζόμαστε για τους Πέντε;  Γιατί αγωνιζόμαστε για μας. Δεν τους κάνουμε χάρη. Κάνουμε χάρη στον εαυτό μας. Αγωνιζόμαστε για μας, για την δική μας ελευθερία.» «Ήμουν 23 χρονών όταν ανέβηκα τη σκάλα του Καπιτώλιου, στην Ουάσιγκτον. Τώρα είμαι 82 και ο τρόπος σκέψης μου δεν έχει αλλάξει. Ίσως είμαι λίγο πιο επαναστάτης, γιατί γνωρίζω καλύτερα τον εχθρό. Σήμερα εμείς είμαστε αυτοί που ευχαριστούμε τους Πέντε. Τους ευχαριστούμε για το παράδειγμα που μας δίνουν».

Rafael Cancel Miranda, Πορτορικάνος επαναστάτης, που κρατήθηκε για 27 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ, εξαιτίας της δράσης του για την ανεξαρτησία του Πόρτο Ρίκο.