Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ραφαέλ Κορέα έτοιμος για μεγάλη νίκη στον Ισημερινό

Πηγή: Prensa Latina

Σχεδόν βέβαιος νικητής των αυριανών εκλογών είναι ο Ραφαέλ Κορέα, υποστηριζόμενος από το κίνημα Alianza País. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά από 45% έως 57% στον 50χρονο οικονομολόγο, τα οποία του δίνουν τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Η κυβέρνησή του προωθεί εδώ και έξι χρόνια το πολιτικό σχέδιο της "Επανάστασης Πολιτών" (Revolución Ciudadana), μέσω του οποίου συντελούνται σημαντικές οικονομικές και πολιτικές αλλαγές στο κράτος της Νότιας Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ο Κορέα κατέθεσε πρόταση για Νέο Σύνταγμα, το οποίο τέθηκε σε δημοψήφισμα στις 28 Δεπτεμβίου 2008. Με το νέο καταστατικό χάρτη του κράτους αναμένεται να αποδιαρθρωθεί το παλαιού τύπου κράτος δικαίου και η οικονομία της αγοράς και να γίνει το πέρασμα από ένα σύνταγμα ελευθεριών σε ένα σύνταγμα ευημερίας, βασισμένο στην προγονική φιλοσοφία του Buen Vivir ("Ευ ζην") των αρχαίων Κέτσουα. 

Η κυβέρνηση του Κορέα έχει να παρουσιάσει σπουδαία επιτεύγματα, κοινωνικού χαρακτήρα και σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, επιτεύγματα τα οποία αναγνωρίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια έχει μειωθεί στον Ισημερινό κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2006 και 2012 και σχεδόν μισό εκατομμύρια πολίτες βγήκαν από αυτή την κατάσταση, στην οποία παραμένει ακόμα το 25,3% του πληθυσμού. Αντίστοιχα, η ακραία φτώχεια μειώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από  16,9% σε 9,4%.

Σημαντική είναι επίσης η πρόοδος της χώρας στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την εδαφική ένταξη, καθώς και στην προστασία ενός υγειούς και βιώσιμου περιβάλλοντος.

Για τη νέα θητεία η παράταξη του Κορέα σχεδιάσει να ριζοσπαστικοποιήσει τη διαδικασία, και γι' αυτό το λόγο αφιέρωσε την προεκλογική καμπάνια της στο να τονίσει την ανάγκη για μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σημαντικοί νόμοι σχετικά με τη διαχείρηση υδάτων, γης, επικοινωνιών και τον ποινικό κώδικα έχουν "κολλήσει" στην Εθνοσυνέλευση εξαιτίας της αντιπολίτευσης. Το κίνημα Alianza País πιστεύει ότι για να είναι εφικτή μια διαφορετική χώρα επείγει να οικοδομηθεί έναν Εκουαδόρ όπου να λειτουργούν θεμελιώδεις αξίες όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ηθική και ιδιαίτερα η ισότητα σε όλα τα πεδία. Η αλλαγή είναι εφικτή αν όλοι και όλες στρατευτούν γι' αυτήν.

Σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα 2013 - 2017, ο Ραφαέλ Κορέα υποστήριξε ότι θα προτείνει έναν προγραμματικό άξονα 10 σημείων, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών της χώρας.