Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ο Αντόνιο Γκερέρο αφιερώνει το νέο βιβλίο του στους συντρόφους του

Πηγή: Cubadebate

Ο Αντόνιο Γκερέρο, ένας από τους Πέντε Κουβανούς ήρωες που καταδικάστηκαν άδικα στις ΗΠΑ, αφιέρωσε το νέο του βιβλίο Enigmas y otras conversaciones [Αινίγματα και άλλες συζητήσεις] στους τέσσερις συντρόφους του: Χεράρδο Ερνάντες, Φερνάντο Γκονσάλες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Ρενέ Γκονσάλες. "Το βιβλίο ανήκει και σ' αυτούς", μετέφερε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στους υπευθύνους του 22ου Φεστιβάλ Βιβλίου που διαξάγεται αυτές τις μέρες στην Αβάνα.
Επιπλέον ευχαρίστησε για την αμέριστη αλληλεγγύη των φίλων απ' όλο τον κόσμο που ζητούν την απελευθέρωση των "Πέντε" και είναι συνοδοιπόροι της Κουβανικής Επανάστασης.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον Βίκτορ Κακάους, διευθυντή του πολιτιστικού κέντρου Πάμπλο ντε λα Τοριέντε Μπράου, παρουσία του πρώην Υπουργού Πολιτισμού και συμβούλου του προέδρου Ραούλ Κάστρο, Άμπελ Πριέτο, και του νέου Υπουργού Πολιτισμού Ραφαέλ Μπερνάλ.

Το βιβλίο, από τις Εκδόσεις Μνήμης του Κέντρου Πάμπλο, συγκεντρώνει στο πρώτο μέρος του μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων με τον Κουβανό μουσικοσυνθέτη Σίλβιο Ροντρίγκες, τους Γάλλους Λου Φλοριάν και Σαντρίν Καλβέζ, την Ισπανίδα Ρόσα Μπερνάλ, και άλλες προσωπικότητες που έχουν ταχθεί υπέρ της υπόθεσης των "Πέντε".

Το βιβλίο περιλαμβάνει ακόμα ένα δημιουργικό διάλογο με ποιητές που επηρεάσαν την καλλιτεχνική έκφραση του Γκερέρο, καθώς και επιλογή από τα ημερολόγια του συγγραφέα και τις επιστολές που αντάλλαξε με μέλη της οικογένειάς του και φίλους.

Στον πρόλογο, ο γνωστός συγγραφέας και διευθυντής του ιδρύματος Casa de las Américas, Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ, τόνισε ότι το κελί αυτού του αγωνιστή κατά της τρομοκρατίας στην ομοσπονδιακή φυλακή της Φλόριδα είναι ένα εργαστήριο από όπου βγαίνουν κάθε είδους έργα, καθώς δεν έχουν καταφέρει να του καταπνίξουν την αξία και τη λαχτάρα της ζωής.

Η Μαρία Εουχένια Γκερέρο, αδελφή του συγγραφέα, τόνισε πώς η επικοινωνία του αδελφού της με τους φίλους του τον βοηθούν να αισθάνεται ελεύθερος και να διατηρεί την ελπίδα της επιστροφής στην πατρίδα. Η Μίρτα Ροντρίγκες, μητέρα του Αντόνιο Γκερέρο, και η Αντριάνα Πέρες, σύζυγος του Χεράρδο Ερνάντες, συμμετείχαν επίσης στην παρουσίαση, μαζί με διάφορους ερμηνευτές που αφιέρωσαν τα τραγούδια τους στους "Πέντε".

O Αντόνιο (Τόνι) Γκερέρο γεννήθηκε το 1958 στο Μαϊάμι. Σπούδασε με υποτροφία πολιτικός μηχανικός στο Κίεβο της τότε ΕΣΣΔ, αποφοιτώντας με άριστα το 1983. Εργάστηκε σε μεγάλα έργα στην Κούβα και σε άλλες χώρες. Παντρεύτηκε με πολίτη του Παναμά και απέκτησε δύο γιούς, τον Αντόνιο και τον Γκαμπριέλ, 24 και 17 ετών σήμερα αντίστοιχα. Για την αντιτρομοκρατική δράση του στο Μαϊάμι καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη συν 10 χρόνια. Το 2009 η ποινή του μειώθηκε σε 21 χρόνια και 10 μήνες. Από τη φυλακή έχει γράψει ποιητικές συλλογές ενώ έμαθε και να ζωγραφίζει.