Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ραφαέλ Κορέα έκλεισε τον προεκλογικό αγώνα του στο Κίτο (+βίντεο)

Πηγή: Telesur

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Εκουαδόρ με τη συμμαχία κομμάτων Alianza País (AP), Ραφαέλ Κορέα, ολοκλήρωσε την Πέμπτη την προεκλογική εκστρατεία του με μεγάλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Κίτο. Συγκινημένος και με βραχνιασμένη φωνή ο Κορέα χαρακτήρισε αυτή τη συγκέντρωση «απάντηση σε τόση χειραγώγηση από τα μίντια», που προσπαθεί να υποτιμήσει την Επανάσταση Πολιτών (Revolución Ciudadana). Στην τελευταία προεκλογική ομιλία του πριν τις εκλογές της Κυριακής, ο Κορέα είπε ότι ποτέ δεν είχε δει «τόσο ενθουσιασμό, τόση στήριξη και τόση ελπίδα».

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι «Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε τόση χειραγώγηση από τα μέσα [ενημέρωσης]. Έλεγαν ότι ήταν μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς πάθος, μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς ενδιαφέρον, που δεν είχε να παρουσιάσει προτάσεις: Χωρίς πάθος για τους [άλλους] υποψηφίους, χωρίς ενδιαφέρον για την κομματοκρατία τους, χωρίς προτάσεις και σχέδια διακυβέρνησης γι’ αυτούς». Επιπλέον έκφρασε την εμπιστοσύνη του για τα αποτελέσματα των εκλογών λέγοντας ότι «Θα νικήσουμε και με όχι λιγότερο από 65% των ψήφων».


Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Telesur, η Λεωφόρος Μιτσελένα του Κίτο είχε γιορταστική ατμόσφαιρα και είχε κατακλειστεί από ένα χαρούμενο «πράσινο κύμα» υποστηρικτών του Ραφαέλ Κορέα. Το πρακτορείο τύπου Andes (Άνδεις) ανέφερε ότι από τις 3 το απόγευμα τοπική ώρα, και παρά το δυνατό ήλιο και την υψηλή θερμοκρασία, ήταν ήδη συγκεντρωμένο μεγάλο πλήθος σε αναμονή του κεντρικού ομιλητή, ο οποίος έφτασε στις 7.45μμ και ενώ είχαν προηγηθεί διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Ο Κορέα διακήρυξε ότι στις εκλογές της Κυριακής θα «θάψουν την κομματοκρατία», που αντιπροσωπεύεται από τους άλλους υποψηφίους, και υποστήριξε ότι «δε μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε αυτούς στις πορείες με τα μαύρα περιβραχιόνια, τους υπεύθυνους για το τραπεζικό πάρτι, αυτούς τους ανεύθυνους, λαϊκιστές, πετροβολητές, δημαγωγούς και ψηφοθήρες».

Πρόσθεσε ότι «η ψήφος δεν είναι για πρόσωπα, αλλά για ένα πολιτικό σχέδιο που λέγεται Επανάσταση Πολιτών, το οποίο ήδη έχει γίνει θρύλος» και χαιρέτησε τον υπηρεσιακό πρόεδρο Λένιν Μορένο, που τον συνόδευσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας βραδιάς του προεκλογικού αγώνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Telesur, πέντε στους οκτώ υποψηφίους θα ολοκληρώσουν τον προεκλογικό αγώνα τους στο Γκουαγιακίλ, πόλη που συγκεντρώνει το 34% του εκλογικού σώματος. Η εκλογική διαδικασία παρακολουθείται από περισσότερους από 300 παρατηρητές από διάφορες χώρες, οι οποίοι μέχρι τώρα επιδοκιμάζουν την διαδικασία και τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων.