Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μειώθηκε κατά 60 φορές το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους στη Βολιβία

Πηγή: Telesur

Ο υπουργός Οικονομίας και Δημόσιων Οικονομικών της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, δήλωσε την Πέμπτη ότι από το 2006 έχει μειωθεί τουλάχιστον 60 φορές το χάσμα εισοδημάτων ανάμεσα στους πιο πλούσιους και τους πιο φτωχούς της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, τα εισοδήματα του πλουσιότερου 10% των Βολιβιανών ξεπερνούσαν κατά 95 φορές τα αντίστοιχα του φτωχότερου 10%. Τα τελευταία 7 χρόνια η ψαλίδα έχει μειωθεί στο 36απλάσιο, δηλαδή έχει μειωθεί κατά 60 φορές, σύμφωνα με τον Άρσε.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η Βολιβία έπαψε να είναι πλέον η χώρα με τους μεγαλύτερους δείκτες φτώχειας στη Λατινική Αμερική, χάρη στις αναδιανεμητικές οικονομικές πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης. Έτσι ένα 20% των κατοίκων των αγροτικών περιοχών βγήκε από την κατάσταση ακραίας φτώχειας. 

Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες διακήρυξε πριν μερικές βδομάδες μια "Πατριωτική Ατζέντα" 13 πυλώνων,  με προσανατολισμό να εξαλειφθεί η ακραία φτώχεια πριν το 2025, και επιπλέον να γίνει η Βολιβία μια χώρα με βασικές υπηρεσίες, βιομηχανοποιημένη, οικονομικά ανεξάρτητη, με διατροφική επάρκεια, υψηλή τεχνολογία, υγεία για όλους, εκπαίδευση και διέξοδο στη θάλασσα, μεταξύ άλλων στόχων.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου της CELAC, ο πρόεδρος της Βολιβίας έκανε μνεία των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του στις πολιτικές κοινωνικής ένταξης. Χάρη σ' αυτές, 1,3 εκατ. πολίτες, κυρίως ινδιάνοι αγρότες, βγήκαν από την ακραία φτώχεια μεταξύ 2006 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών. Πρόκειται για ποσοστό άνω του 10% σε μια χώρα συνολικού πληθυσμού 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων. "Οι πολιτικές μας καρποφόρησαν έτσι ώστε τα αδέλφια μας της υπαίθρου να εγκαταλείψουν την ακραία φτώχεια", είπε χαρακτηριστικά ο ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας.