Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Κούβα: Πέθανε ο Κομαντάντε Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ Καμπρέρα

Η απώλεια ενός μεγάλου επαναστάτη που αφήνει μια τεράστια κληρονομιά

Πηγή:Resumen Latinoamericano

Πέθανε αυτήν την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, ο Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ Καμπρέρα, μαχητής και γιατρός στο 2ο μέτωπο Φράνκ Παίς.

Ο Χοσέ Ραμόν γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1932 στην πόλη Γκουαντάναμο. Έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε σχολή μοναχών και αργότερα συνέχισε στο Κολέγιο "La Salle. Τελείωσε το γυμνάσιο το 1949 στο Σαντιάγο ντε Κούβα και μετακόμισε στην Αβάνα για να σπουδάσει ιατρική.

Όταν έγινε το πραξικόπημα στις 10 Μαρτίου 1952, χωρίς να εγκαταλείψει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, εντάχθηκε στον αγώνα κατά της τυραννίας Μπατίστα και εντάχθηκε στην ομάδα FEU (Ομοσπονδία Φοιτητών), συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις και φοιτητικές απεργίες.

Τον Μάιο του 1957, στο Μανανίγιο, εντάχθηκε στην ομάδα που έστελνε ο Φράνκ Παίς στη Σιέρα Μαέστρα. Συνελήφθη στο Σεντράλ Μιράντα και εξέτισε δύο μήνες φυλάκιση στις φυλακές Μπονιάτο. Το 1958 εντάχθηκε ως μάχιμος και γιατρός της Β διμοιρίας "Pedro Soto Alba", στη Φάλαγγα 19 του 2ου μετώπου Φράνκ Παίς. , συμμετέχοντας σε διάφορες μάχες.


Μετά τη νίκη της Επανάστασης, ανέλαβε διάφορα στρατιωτικά καθήκοντα μέχρι και αναπληρωτής υφυπουργός των FAR (Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων).


Από το1976 έως το 1985 ανέλαβε την ευθύνη του Πρώτου Γραμματέα της Επαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Αργότερα προήχθη σε Μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής.

Από το 1990 υπηρέτησε ως Πρέσβης της Κούβας στην τότε ΕΣΣΔ, αργότερα Ρωσία. Με την επιστροφή του το 1992, εξελέγη Μέλος του Πολιτικού Γραφείου, όργανο του οποίου υπηρέτησε ως εκπρόσωπος στην επαρχία Γκράνμα το 1994 και 1995. Το 2004 διορίστηκε Υπουργός Δημόσιας Υγείας και το 2010 επανήλθε στο έργο του το Κόμμα.

Το 2011 ανέλαβε επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, θέση που κράτησε μέχρι το 2019.

Στο ιστορικό των πολύπλευρων των υπηρεσιών του στην Πατρίδα, ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος από το 1975 έως το 2019 και βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας από την ίδρυσή της το 1976. Κατείχε την ιδιότητα του Ιδρυτή του Κομμουνιστικού Κόμμα της Κούβας.

Για την στρατευμένη στάση, τον ανθρωπισμό και την πίστη του στην εκπλήρωση των αποστολών που του ανατέθηκαν σε όλη την υποδειγματική του ζωή, έλαβε πολλά παράσημα και αναγνωρίσεις από το Συμβούλιο του Κράτους.

Όταν ζήτησε από τον Αρχηγό του Στρατού τον Μάρτιο του 2019 την αποδέσμευσή του λόγω προβλημάτων υγείας, έγραψε σε ιδιόχειρο σημείωμα :
«Το 1952 ξεκίνησα  τον επαναστατικό μου αγώνα ως μαχητής του Δεύτερου Ανατολικού Μετώπου Φράνκ Παίς υπό τη διοίκηση του Ματσάδο. Αν λόγω τρέλας της αυτοκρατορίας, πρέπει να πολεμήσουμε και πάλι, θα είμαι εκεί στα χαρακώματα με το τουφέκι μου».
Η σωρός του σώμα θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα εκτεθούν στο Πάνθεο των Βετεράνων της Νεκρόπολης του Κολόν (Αβάνα) το Σάββατο 16 Ιουλίου από τις 9:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ. και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Μαυσωλείο του Δεύτερου Ανατολικού Μετώπου Φράνκ Παίς (Σαντιάγο ντε Κούβα).

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του.