Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Μεγάλη Διώρυγα της Νικαράγουα: Η Λατινοαμερικάνικη γεωστρατηγική βόμβα που θα αλλάξει την ιστορία (2/2)

Πρώτο μέρος

Κερδισμένοι και χαμένοι στον υπόλοιπο κόσμο 

Πέρα από τη Νικαράγουα, το υπερωκεάνιο έργο συγκεντρώνει την παγκόσμια προσοχή και έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών από διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία, η Δανία και η Γερμανία, οι οποίες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επισκεφθούν την κεντροαμερικανική χώρα για να ενημερωθούν για το έργο. 

Ευκαιρία ανάπτυξης για τη Λατινική Αμερική 

Η Υπερωκεάνια Διώρυγα της Νικαράγουας μπήκε στον ετήσιο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία CG-LA Infrastructure, η οποία παρουσιάζει τα στρατηγικά σχέδια της Λατινικής Αμερικής που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της περιοχής. 

Σύμφωνα με το portal Business Wire, η κατασκευή της διώρυγας της Νικαράγουα κατατάχθηκε 12η θεση των 100 λατινοαμερικανικών έργων που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους 3 έως 18 μήνες. 

Σύμφωνα με τον Ronald Maclean-Abaroa, εκπρόσωπο του Ομίλου HKND, η έναρξη αυτού του έργου θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

"Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο που έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το διεθνές εμπόριο και να φέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στη Νικαράγουα, τους γείτονές της και τη Λατινική Αμερική", δηλώνει ο εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας. 


Κίνα και Ρωσία 

Ενώ τα πλεονεκτήματα του έργου για τη Νικαράγουα φαίνονται ξεκάθαρα, κάποιοι αναρωτιούνται για το εύρος των πιθανών κερδών της Κίνας. 

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους μειώνοντας το κόστος των μεταφορών, άλλοι αναδεικνύουν επίσης τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που αντιπροσωπεύει για το Πεκίνο η αύξηση της παρουσίας του στην Κεντρική Αμερική και τη Λατινική Αμερική. 

"Θα έχει στρατηγική πρόσβαση πολύ κοντά στη Βόρεια Αμερική, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει", εξηγεί ο Heinz Dieterich, ερευνητής στο Αυτόνομο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μεξικό. 

ΗΠΑ και "γεωστρατηγική βόμβα" 

Η Νικαράγουα προτρέπει να δούμε τη Μεγάλη Διώρυγα ως ευκαιρία για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και όχι ως εμπόδιο. 

"Η Διώρυγα  είναι μια εμπορική επένδυση για ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο Francisco Telémaco Talavera , εκπρόσωπος της υπερωκεάνιας Διώρυγας και σύμβουλος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιανουάριο , καταλήγοντας ότι “Εμείς το αξίζουμε και ο κόσμος το χρειάζεται”

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αισθάνονται όλοι τόσο καλά για αυτό το μεγάλο έργο. 

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας της Ρωσίας, Serguéi Pravosúdov, πιστεύει ότι το κανάλι της Νικαράγουα θα αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση των ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στο κύρος τους. 

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν τα βασικά σημεία των θαλάσσιων οδών: τη διώρυγα του Παναμά, τη διώρυγα του Σουέζ και τις κύριες εμπορικές οδούς που διέρχεται από τη Σιγκαπούρη, το Γιβραλτάρ, κ.λπ. Ως εκ τούτου, για τις ΗΠΑ η εμφάνιση μιας εναλλακτικής διαδρομή είναι μια άμεση πρόκληση", δηλώνει ο Pravosudov, στη Svobodnaya Pressa 

Άλλοι σχολιαστές, όπως ο Ρώσος συγγραφέας Alexánder Projánov, υποστηρίζουν ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και της Νικαράγουας στην κατασκευή της διώρυγας είναι “μία ισχυρή γεωστρατηγική βόμβα που θα εκραγεί κοντά ΗΠΑ”

"Οι ρωσικές και κινεζικές εταιρείες αλληλεπιδρούν σε μια περιοχή κοντά στις ΗΠΑ Φυσικά, αυτό δεν είναι ευχάριστο για τους Αμερικανούς", εξηγεί ο συγγραφέας,  στην εφημερίδα Ιzvestia

Η Ρωσία μελετά επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής στην κατασκευή της Διώρυγας  της Νικαράγουας, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάκκοβ στο  RIA Novosti  πέρσι.


Ομοίως, τον περασμένο Μάρτιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη  να παράσχει ασφάλεια στην περιοχή σε περίπτωση που το ζητήσουν οι αρχές της Νικαράγουας.

Ντάνιελ Ορτέγκα: Η Αμερική σπείρει το χάος στον κόσμο

Ορισμένοι ειδικοί προχωρούν περισσότερο και ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσει τη Λατινική Αμερική για να εμποδίσουν την κατασκευή της διώρυγας της Νικαράγουα. 

Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν ένα μεγάλο παιχνίδι στη Λατινική Αμερική με σκοπό να σταματήσουν την κατασκευή της Μεγάλης Διώρυγας της Νικαράγουα. 

Σε αυτό το πνεύμα, ο δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας Ígor Ignátiev εξηγεί ότι μετά τη λήψη απόφασης για την κατασκευή της διώρυγας της Νικαράγουα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ άρχισε να υλοποιεί το σχέδιό αποσταθεροποίησης στη Λατινική Αμερική και δικαιολόγησε την παρέμβασή του στις υποθέσεις των χωρών της περιοχής, επικαλούμενη ανησυχία για την υποτιθέμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . 

Σύμφωνα με το άρθρο του εμπειρογνώμονα που δημοσιεύτηκε στο portal   Politikus η Ουάσιγκτον προσπάθησε πρώτα να οργανώσει μαζικές ταραχές στη Νικαράγουα και τώρα η παρουσία της γίνεται ολοένα και πιο έντονη στις χώρες που γειτνιάζουν με τη μελλοντική διώρυγα. 

Σύμφωνα με τον ειδικό, εδώ και λίγο καιρό, ο έλεγχος της εικαζόμενης διακίνησης ναρκωτικών στη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα εντατικοποιήθηκε και τώρα είναι η σειρά του Εκουαδόρ.  Η ίδια κατάσταση, σύμφωνα με τον Ignatiev, παρατηρείται στην Αργεντινή, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα. 

Η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί την συνηθισμένη στρατηγική της για να φέρει την αστάθεια στην περιοχή, να αναζωπυρώσει την πολιτική κατάσταση και έτσι να εμποδίσει τη ροή επενδύσεων από άλλες χώρες. 

Παρά τις πιθανές δυσκολίες και τα εμπόδια, η Νικαράγουα έχει ήδη πάρει το δρόμο για το όνειρό της. Ένα όνειρο που, όταν εκπληρωθεί, θα αλλάξει την ιστορία της περιοχής και ολόκληρου του κόσμου. 

Κατά την επεξεργασία αυτού του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν τα αρχεία πολυμέσων του RT, RIA Novosti, Reuters. Προετοιμάστηκε από τη María Lekant και τον Iván Sérbinov