Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στα πλαίσια των περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και συνδέεται ευθέως με την συζητούμενη μελλοντική διάνοιξη διώρυγας αντίστοιχης του Παναμά στην Νικαράγουα.
Στρατηγική επένδυση για την κουβανική οικονομία αποτελεί το έργο του λιμανιού στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Mariel (ZEDM) που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού, σε στρατηγική θέση σε σχέση με την Διώρυγα του Παναμά. Πρόκειται για γιγαντιαία επένδυση που υλοποιείται σε συνεργασία με Βραζιλιάνικη εταιρεία και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο σύγχρονο λιμάνι της περιοχής, με τις μεγαλύτερες αποθήκες (οι αποθήκες του λιμανιού της Αβάνας είναι ήδη οι μεγαλύτερες της Καραϊβικής) και θα λειτουργήσει σε κουβανικό έδαφος σαν διεθνές εμπορικό διακομηστικό κέντρο με ειδικό τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς, φιλοδοξώντας να προσελκύσει και επενδύσεις ξένων κεφαλαίων.
Θα συγκεντρώσει όλη την εμπορική κίνηση που διεκπεραιώνεται από το λιμάνι της Αβάνας, το οποίο θα απελευθερωθεί για χρήση αναψυχής και πιθανή τουριστική χρήση. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στα πλαίσια των περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και συνδέεται ευθέως με την συζητούμενη μελλοντική διάνοιξη διώρυγας αντίστοιχης του Παναμά στην Νικαράγουα, αλλά και με την μελλοντική χρήση από το διεθνές εμπόριο της Διώρυγας του Παναμά στην οποία γίνονται ήδη έργα αναβάθμισης.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου. Πραγματοποιούσε από και προς το έδαφός της το 80% του διεθνούς εμπορίου. Οι αποθήκες των λιμανιών της είναι απαρχαιωμένες και μόνιμα κορεσμένες. Αναγκάζεται να νοικιάζει αποθήκες στον Παναμά και να προ-αποθηκεύει για καιρό τα μεταφερόμενα εμπορεύματα πριν τα διεκπεραιώσει. Το λιμάνι του Mariel θα αποτελέσει ανταγωνιστική λύση για τα καράβια που εκτελούν ναύλους από και προς τις υπόλοιπες χώρες - εκτός ΗΠΑ - της Αμερικής. Θα είναι σε «απόσταση βολής» από 32 λιμάνια 17 χωρών, καθώς η Κούβα ως γνωστό βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην είσοδο του Κόλπου του Μεξικού.