Ο Σάντσες έχει την πλειοψηφία στο κέντρο, το νότο και την ανατολή
Τέλος, ο υποψήφιος για το Juntos por el Perú απολαμβάνει μεγαλύτερη υποστήριξη στις κεντρικές (51,5%), νότιες (75%) και ανατολικές (57,4%) μακροπεριφέρειες της χώρας. Στη Λίμα, ο Σάντσες συγκέντρωσε το 36,4% των ψήφων, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 3% που έλαβε στον πρώτο γύρο.
Η Φουτζιμόρι, από την πλευρά της, έχει το 60,5% στις παράκτιες ζώνες, το 29,8% στα υψίπεδα και το 41,4% στη ζούγκλα.
Ο Ρομπέρτο Σάντσες, υποψήφιος για την προεδρία του Juntos por el Perú (JPP), παρακολούθησε την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των εκλογών από τη φυλακή Μπαρμπαντίγιο, όπου εισήλθε λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών για να συναντηθεί με τον πρώην Πέδρο Καστίγιο.
Ο Σάντσες πήγε να επισκεφτεί τον Πέδρο Καστίγιο στη φυλακή
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε περίπου δέκα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls που σηματοδότησαν τη λήξη της ημέρας των εκλογών.
Με μεγάλη ευκολία, ο υποψήφιος Σάντσες έφτασε στις φυλακές Άτε για να μάθει τα αποτελέσματα μαζί με τον πρώην πρόεδρο, με τον οποίο διατηρεί στενή πολιτική σχέση.
Δηλώσεις προς τον Τύπο από τον Ρομπέρτο Σάντσες
Αφού έφυγε από τις φυλακές του Μπαρμπαντίγιο, ο Ρομπέρτο Σάντσες πήγε στην Πλατεία Σαν Μαρτίν, όπου τελικά έδωσε δηλώσεις στον Τύπο.
Ο υποψήφιος του κινήματος «Μαζί για το Περού» υποστήριξε ότι τα δημοσιευμένα αποτελέσματα αντιστοιχούν σε «στατιστική ισοπαλία» και υπέδειξε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μπορεί να διευκρινιστεί μόνο κατά την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων.
«Αντιμετωπίζουμε μια στατιστική ισοπαλία. Αυτό θα αποδειχθεί από την επίσημη καταμέτρηση που μόλις ξεκινά. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και τώρα είναι η ώρα να υπερασπιστούμε την ψήφο μας», δήλωσε ο Σάντσες στους υποστηρικτές του και στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Ρομπέρτο Σάντσες ψήφισε
Ώρες νωρίτερα, ο υποψήφιος πήγε στο σχολείο María Reiche, που βρίσκεται στην περιοχή San Borja της Λίμα, για να ψηφίσει.
Με την ευκαιρία αυτή, τόνισε τη σημασία του σεβασμού της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις κάλπες και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας. Ας έχουμε επαρκή ικανότητα να τηρούμε τις συμφωνίες «Και τα αποτελέσματα των εκλογών, που είναι η δέσμευσή μας, η κοινωνική ειρήνη και η πρόοδος του Περού μας», δήλωσε στον Τύπο μετά την ψηφοφορία.
Ενώ το Περού παρέμεινε προσεκτικό στα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, η απουσία δηλώσεων του Σάντσες μετά την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων των εκλογών έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επικρατούσαν γύρω από την παρουσία του στη φυλακή Μπαρμπαντίγιο, όπου αποφάσισε να περιμένει μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές της ημέρας δίπλα στον Πέδρο Καστίγιο.
Υποστηρικτές και ακτιβιστές του Ρομπέρτο Σάντσες παρακολούθησαν τα αποτελέσματα έξω από τη φυλακή Μπαρμπαντίγιο
Υποστηρικτές και ακτιβιστές του Ρομπέρτο Σάντσες συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή Μπαρμπαντίγιο για να παρακολουθήσουν την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων των εκλογών, εν αναμονή των πρώτων προβλέψεων για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι παρόντες φώναζαν συνθήματα όπως «Πάμε, πάμε JP!», απαντώντας στο προβάδισμα που κατείχε ο υποψήφιος του Fuerza Popular έναντι του Σάντσες.
Ρομπέρτο Σάντσες: «Αποφάσισαν να πάρουν πίσω την κυβέρνηση για τον λαό»
«Αδελφοί και σύντροφοι από την καρδιά του Περού. Η πρωταρχική βούληση της δημοκρατίας για όλους τους λαούς επικράτησε», αναφώνησε ο Σάντσες αφού έμαθε τα αποτελέσματα.
Διαρκής εναλλακτική ενημέρωση Prensa Rebelde GR / La Red Solid@ria Griega / Todos Somos Venezuela GR / REDH GR
