Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων Μαδούρο και Πούτιν επιβεβαιώνουν τη στρατηγική συμμαχία τους

Πηγή | Cuatro F

Ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν σήμερα μια σημαντική και εκτενή τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία επιβεβαίωσαν τον στρατηγικό, σταθερό και ανοδικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, που θεμελιώνονται στη συνεργασία, τη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Κατά τη διάρκεια της γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, οι δύο Αρχηγοί Κρατών χαιρέτισαν τα επιτυχή αποτελέσματα της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Μικτής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (CIAN), όπου υπογράφηκαν 19 συνολικές συμφωνίες που αποδεικνύουν τη ζωντάνια και το βάθος της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Παράλληλα, αξιολόγησαν τις προετοιμασίες για την επόμενη CIAN, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καράκας το 2026, και θα επικεντρωθεί στην προώθηση του Κοινού Σχεδίου Ανάπτυξης προς το 2030, που αποτελεί τον οδικό χάρτη της στρατηγικής συνεργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο τόνισε τη σημασία της εδραίωσης της προόδου στον τομέα της αεροπορικής και θαλάσσιας συνδεσιμότητας, σημειώνοντας ότι η Βενεζουέλα διαθέτει ήδη απευθείας δρομολόγια προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης αυτών των πρωτοβουλιών, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο τους στην ενίσχυση των οικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε με σθεναρό και κατηγορηματικό τρόπο την στήριξη και  υποστήριξητου προς τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο στις εθνικές προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης, της πολιτικής σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας του λαού της Βενεζουέλας.   Τόνισε δε,  ότι ο λαός της Βενεζουέλας αξίζει απόλυτο σεβασμό στον νόμιμο αγώνα του για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαδούρο ενημέρωσε τον ομόλογό του για τη σταθερή πρόοδο της Βενεζουέλας, η οποία κερδίζει τη μάχη για την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα, με προβλέψεις ότι θα ηγηθεί της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης με 9% φέτος. Ο πρόεδρος Πούτιν, πλήρως ενημερωμένος για αυτά τα επιτεύγματα, συνεχάρη την Μπολιβαριανή κυβέρνηση   για αυτά τα αποτελέσματα.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι οι άμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ανοιχτοί σε μόνιμη βάση. Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Βενεζουέλα στον αγώνα της για την επιβολή της κυριαρχίας της, του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, διαθέτοντας τις διπλωματικές της ικανότητες για την ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτά τα ουσιαστικά θέματα.

Στο τέλος της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι συμπληρώνονται περισσότερα από 20 χρόνια σταθερής και καρποφόρας συνεργασίας, από τότε που ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δημιούργησαν μια στρατηγική σχέση που σήμερα, υπό την κληρονομιά τους, ενισχύεται συνεχώς προς όφελος των λαών της Βενεζουέλας και της Ρωσίας. 


     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram