Πηγή - teleSUR
Η Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή ξένης εισβολής του τελευταίου αιώνα λόγω της φιλοδοξίας των ΗΠΑ να αποκτήσουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη.
Πηγή - teleSUR
Η Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή ξένης εισβολής του τελευταίου αιώνα λόγω της φιλοδοξίας των ΗΠΑ να αποκτήσουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη.
Η κυβέρνηση του Μπολιβάρ χαρακτήρισε «απερίσκεπτη και σοβαρή» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου απαίτησε την παράδοση των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας υπό την απειλή ναυτικού αποκλεισμού.
Πηγή www.telesurtv.net
Ο Μαδούρο ανακοίνωσε μέτρα για τους Βενεζουελάνους στη Χιλή και επισήμανε ότι ο λαός της Χιλής αντιμετωπίζει «μια μεγάλη πρόκληση με έναν οπαδό του Πινοσέτ στην κυβέρνηση».
Πηγή - teleSUR
Ο πρόεδρος της Κολομβίας χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ ως «εγκληματική και παράνομη πράξη», η οποία επηρεάζει την περιφερειακή κυριαρχία και υπονομεύει το διεθνές δίκαιο.
Πηγή www.acn.cu
Αβάνα, 12 Δεκεμβρίου (ACN) Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούδες, Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταδίκασε μέσω των κοινωνικών δικτύων την πράξη ιμπεριαλιστικής πειρατείας που διέπραξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον ενός πετρελαιοφόρου πλοίου σε διεθνή ύδατα της Καραϊβικής Θάλασσας, κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας, και υποστήριξε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.
Πηγή Cubadebate
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Μονάδα Εκλογικών Εγκλημάτων παρουσίασαν την Πέμπτη νέες ηχογραφήσεις που συνδέουν τη σύμβουλο Κοσέτε Λόπες με φερόμενες παράνομες οδηγίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στην Ονδούρα, της οποίας τα επίσημα αποτελέσματα παραμένουν άγνωστα 11 ημέρες μετά τη διεξαγωγή της.
Ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν σήμερα μια σημαντική και εκτενή τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία επιβεβαίωσαν τον στρατηγικό, σταθερό και ανοδικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, που θεμελιώνονται στη συνεργασία, τη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-18 των ΗΠΑ πέταξαν την Τρίτη για 40 λεπτά πάνω από τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις απειλές τους κατά της κυβέρνησης Μαδούρο. Τα αεροσκάφη έκαναν κύκλους γύρω από τον κόλπο της Βενεζουέλας, κοντά στην πόλη Μαρακαΐμπο.
![]() |
| Foto: Prensa Presidencial. |
Το Υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι οι λόγοι της επιθετικότητας εναντίον της Βενεζουέλας είναι προφανείς: «οι φυσικοί πόροι μας, το πετρέλαιο μας», υπογραμμίζοντας ότι η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη δύναμη να στερήσει από τον λαό της Βενεζουέλας αυτό που του ανήκει από το ιστορικό και συνταγματικό δίκαιο.
Ο Μανουέλ Σελάγια αναγνώρισε ότι η καταμέτρηση των εκλογικών πρακτικών που έχει στη διάθεσή του το κόμμα Libre δίνει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος, Σαλβαδόρ Νασράλα.
Πηγή | Cuatro F
Ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, στην οποία επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη του Ιράν προς τη Βενεζουέλα ενάντια σε αυτό που και οι δύο κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν ως απειλές για την ειρήνη στην περιοχή.
Πηγή - Prensa Latina
Πηγή https://venezuela-news.com
Χιλιάδες Βορειοαμερικανοί διαδήλωσαν σε 70 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) για να επιβεβαιώσουν τη σταθερή τους θέση ενάντια στα πολεμικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Βενεζουέλας.
Πηγή – NODAL
Η περιοχή γίνεται ξανά εργαστήριο προοδευτικών «κυμάτων» και δεξιών «αντεπιθέσεων» που διεκδικούν το πολιτικό μας μέλλον.
Ένα αντιδραστικό πολιτικό κύμα διατρέχει την ήπειρο. Εκεί όπου οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις καταρρέουν λόγω δικών τους λαθών (Αργεντινή, Ελ Σαλβαδόρ, Εκουαδόρ, Βολιβία, Χιλή), ένας απροκάλυπτος αντι-εξισωτισμός ορμά πάνω στις συλλογικές προσδοκίες, επιχειρώντας να ξηλώσει δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις.
Πηγή - teleSUR
Oργανώσεις κατοίκων και συνδικάτα κατήγγειλαν ότι οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση των τιμών του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πηγή | Cuatro F
Από τη συνοικία Σαν Μπλας στο Πεταρε , ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.