Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Το Μεξικό ζητά από την Ισπανία να αναγνωρίσει τη λεηλασία των ιθαγενών πληθυσμών

Foto: Gobierno de México
Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει όλες τις συγγνώμες που έχουν ζητήσει οι πρόεδροι του κόσμου για να φανεί αν η Ισπανία ενθαρρύνεται να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία συγγνώμης προς τους ιθαγενείς του Μεξικού.

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ , έστειλε την Παρασκευή νέο αίτημα στην Ισπανία να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους ιθαγενείς του Μεξικού για τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν κατά την κατάκτηση του 1521, με αφορμή την 12η Οκτωβρίου, που τιμάται η Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών.

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι «πρόκειται να προβάλουμε ένα βίντεο με όλες τις δημόσιες συγγνώμες που έχουν ζητήσει πρόεδροι ή κυβερνήτες σε διάφορα μέρη του κόσμου για να δούμε αν αύριο ενθαρρύνονται να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία δημόσιας συγγνώμης της Ισπανίας προς τους ιθαγενείς του Μεξικού».

«Πριν την αποκαλούσαν "Ημέρα της Φυλής", η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις φυλές, διότι δεν υπάρχουν φυλές στους ανθρώπους, είμαστε ένα ενιαίο είδος και δεν υπάρχουν φυλές, βιολογικά αποδεδειγμένο, τώρα την αποκαλούν Día de la Hispanidad (Εθνική Γιορτή της Ισπανίας ή Ημέρα του Κολόμβου)» επισήμανε η επικεφαλής του κράτους.

 

Σχετικά με τον εορτασμό, η Κλαούντια ανέφερε ότι τώρα ονομάζεται Día de la Hispanidad (Εθνική Γιορτή της Ισπανίας ή Ημέρα του Κολόμβου).

Στο υλικό που προβλήθηκε στην πρωινή διάσκεψη και το οποίο θα αποσταλεί ως μέρος του αιτήματος, αναφέρεται ότι «η συγγνώμη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι μια ιστορική ευθύνη, ένας τρόπος αναζήτησης συμφιλίωσης και υπέρβασης των παραπόνων του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό τιμάται αυτός που παραδέχεται τη ζημιά που έχει γίνει σε άλλους λαούς ή έθνη. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αλήθεια και την αξιοπρέπεια των λαών και των κοινωνικών ομάδων».

Προηγουμένως, η πρόεδρος δήλωσε ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία της μετά τη σιωπή για την επιστολή που έστειλε ο πρώην πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε με αυτή την ευκαιρία ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ισπανίας και της χώρας της δεν έχουν διαρραγεί, παρόλο που ο βασιλιάς της ιβηρικής χώρας, Φελίπε ΣΤ΄, δεν θα συμμετείχε στην τελετή μεταβίβασης της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας.

 


Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ  (AMLO), απέστειλε επιστολή στον βασιλιά της Ισπανίας με αφορμή την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Μεξικού και σχεδόν δύο αιώνες από την ίδρυση του "Tenochtitlán", στην οποία ο αρχηγός του κράτους είχε αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αυτή η περίσταση, ούτε έχει δοθεί άμεση απάντηση στην κυβέρνηση του Μεξικού».


   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr