Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Ευρεία διαδικασία πολιτικού διαλόγου προτείνεται στην Κολομβία ενόψει του πραξικοπήματος

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Οι προτάσεις που προκύπτουν από το φόρουμ διαμορφώνονται με όρους συνεργασίας, αλληλεγγύης, συμπληρωματικότητας και αμοιβαίου σεβασμού και έχουν βαθιά αίσθηση σεβασμού των αρχών που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως η κυριαρχία και η αυτοδιάθεση των λαών.

Το πρώτο πολιτικό και ακαδημαϊκό φόρουμ για την κατάσταση στη χώρα αυτή προτείνει τη διεξαγωγή τέτοιων συζητήσεων μεταξύ των κολομβιανών φορέων στο Καράκας, με τη διαμεσολάβηση της Βενεζουέλας, τηςCelac και των χωρών της ALBA - TCP.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Χιλ, ανέφερε την Παρασκευή ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του πρώτου πολιτικού και ακαδημαϊκού φόρουμ για την κατάσταση στην Κολομβία, που πραγματοποιήθηκε επί δύο ημέρες στο Καράκας, οι συμμετέχοντες του οποίου πρότειναν τη διεξαγωγή μιας ευρείας διαδικασίας πολιτικής συζήτησης μεταξύ των κολομβιανών φορέων, η οποία θα συμβάλει στην αποτροπή του πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο.

Σε ανακοινωθέν που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το οποίο ανέγνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, οι συμμετέχοντες στο φόρουμ πρότειναν να διεξαχθεί ο διάλογος αυτός στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, με τη μεσολάβηση της Βενεζουέλας, της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής μας - Συνθήκη Εμπορίου των Λαών (ALBA-TCP).

Υπογράμμισαν τη σημασία αυτού του χώρου, «δεδομένης της επιδείνωσης της κρίσης» στην Κολομβία, «καθώς και της εφαρμογής ενός πραξικοπήματος, που καταγγέλθηκε δημοσίως από τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο».



Επισήμαναν ότι η διαδικασία πολιτικής συζήτησης με τη διαμεσολάβηση της Βενεζουέλας θα αποτελέσει «συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει η Μπολιβαριανή Επανάσταση στις διαδικασίες ειρηνευτικού διαλόγου με τις διάφορες ένοπλες ομάδες και την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κολομβίας, γεγονός που θα επιτρέψει να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της σταθερότητας σε αυτή την αδελφή χώρα».

Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ πρότειναν «να προσκληθεί η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο, με την ιδιότητά της ως προσωρινή πρόεδρος της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), καθώς και οι χώρες της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας  Αμερικής   ALBA-TCP), να συνεισφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου και να προωθήσουν συζητήσεις που τείνουν να οικοδομήσουν τρόπους προς το σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας που εγγυώνται την πλήρη ευημερία της Κολομβίας».

Το ανακοινωθέν αναφέρει λεπτομερώς ότι «οι συζητήσεις που διεξήχθησαν σε αυτό το φόρουμ κατέληξαν επίσης σε συναίνεση σχετικά με τη σημασία των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, οι οποίες έχουν αποκτήσει θετική δυναμική μετά την επανεκκίνησή τους πριν από δύο χρόνια με την ανάληψη της κυβέρνησης από το πρόεδρο Πέτρο».

«Τέλος, χαιρετίστηκε η πρόταση της μεγάλης κοινότητας των Κολομβιανών στη Βενεζουέλα, που αποτελείται από εκατομμύρια μετανάστες, να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από αυτό το φόρουμ, το οποίο διεξήχθη επικαλούμενο τις ευγενέστερες αρχές της αλληλεγγύης μεταξύ των μπολιβαριανών λαών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι προτάσεις αυτές «διαμορφώνονται με όρους συνεργασίας, αλληλεγγύης, συμπληρωματικότητας και αμοιβαίου σεβασμού» και ότι «έχουν βαθύτατο αίσθημα σεβασμού των αρχών που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως η κυριαρχία και η ελεύθερη αυτοδιάθεση των λαών, με γνώμονα τη συνεργασία με την Κολομβία και όχι την παρέμβαση».

Ο Χιλ  δήλωσε ότι στο φόρουμ συμμετείχαν περίπου 60 προσωπικότητες και Κολομβιανοί που ζουν στην πατρίδα του Μπολόιβαρ και του Τσάβες. Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις παραδόθηκαν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο
Πριν από ημέρες, ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα, αφού το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανέλαβε εξουσίες που δεν έχει και αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του αρχηγού του κράτους για υποτιθέμενες παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεδρικής του εκστρατείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πολιτικός αυτός ελιγμός παραβιάζει το Σύνταγμα, δεν σέβεται την προεδρική ασυλία, διαπράττεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Πέτρο και διαπράττεται από αμφισβητούμενους δικαστές που εκπροσωπούν πολιτικά κόμματα και τομείς της εξουσίας που αντιτίθενται στην αλλαγή στην Κολομβία. 


   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr