Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Στους δρόμους η Γουατεμάλα ενάντια στο πραξικόπημα (+videos/fotos)

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπερνάρντο Αρέβαλο κάλεσε τον λαό της Γουατεμάλας να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη λαϊκή απόφαση που εκφράστηκε στην κάλπη στις 20 Αυγούστου. Ο Aρέβαλο κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου διάφορους παράγοντες που εμπλέκονται σε "πραξικόπημα" που ενορχηστρώνεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης .

Η Συνέλευση των Λαών της Νότιας Ακτής εξέδωσε ανακοινωθέν μπροστά στη σοβαρή θεσμική κρίση και τον άμεσο κίνδυνο πραξικοπήματος και απαιτεί την παραίτηση των πολιτικών και των αξιωματούχων που αρνούνται να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των εκλογών και την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου Αρέβαλο, συγκεκριμένα της  γενικής εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας, του επικεφαλής της ειδικής εισαγγελίας κατά της ατιμωρησίας Ραφαέλ Κορουτσίτσε και του έβδομου ποινικού δικαστή Φρέντυ Ορεγιάνα.

 


Μετά από συνέντευξη Τύπου , η πορεία ξεκίνησε τη διαδρομή της κατά μήκος της Έκτης Λεωφόρου, επιδιώκοντας την είσοδο στην Πλατεία Συντάγματος, το σκηνικό πολλών ημερών διαμαρτυρίας, ιδίως εκείνων του 2015, που οδήγησαν στην παραίτηση της προεδρικού διδύμου Ότο Πέρες Μολίνα και Ροξάνα Μπαλντέτι, του Πατριωτικού Κόμματος, , που κατηγορήθηκαν για πράξεις διαφθοράς.


 

"Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις ψήφους, διότι δεν θέλουμε πραξικόπημα. Είμαστε εδώ επειδή ο λαός εξέλεξε. Είμαστε εδώ επειδή δεν θέλουμε το διεφθαρμένο σύμφωνο μιας δικτατορίας", φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους. 

"Είμαι μαζί με όλους τους ανθρώπους που είναι υπέρ του να φύγουν μια για πάντα όλοι αυτοί οι διεφθαρμένοι άνθρωποι που καταστρέφουν τη χώρα. Έχω κουραστεί από όλους αυτούς τους διεφθαρμένους ανθρώπους που λειτουργούν μόνο υπέρ λίγων και πλήττουν πάντα εκείνους από εμάς που είμαστε από κάτω", δήλωσε ο διαδηλωτής Κένυ Λόπες.


 



Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις 


Πόλεις όπως το Κετσαλτενάνγκο, στα νοτιοδυτικά της χώρας, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, η Σακατεπέρες, στην Παλαιά Γουατεμάλα, 41 χιλιόμετρα μακριά, το Κομπάν Άλτα Βεραπάς, 212 χιλιόμετρα μακριά, και το Πουέρτο Μπάριος Ισαμπάλ , 300 χιλιόμετρα από την Πόλη της Γουατεμάλας, έγιναν θέατρο διαμαρτυριών και συγκεντρώσεων στις κεντρικές πλατείες τους ή μπροστά από την έδρα της εισαγγελίας.

Σε αυτά τα διαμερίσματα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται από τις 25 Ιουνίου, με τις πρώτες παράνομες ενέργειες της εισαγγελίας κατά του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), της εκλογικής διαδικασίας και του κόμματος Movimiento Semilla.

Στο Κετσαλτενάνγκο, η ημέρα της 2ας Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από τα μέλη της ένωσης συνταξιούχων, τα οποία έφτασαν στο Πάρκο Κεντρικής Αμερικής για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος και να δείξουν την υποστήριξή τους στον εκλεγμένο πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο και την αντιπρόεδρό του Κάριν Ερέρα.

Λίγες ώρες αργότερα έφτασαν και άλλοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και η τραγουδίστρια των Μάγια Kaqchikel Sara Curruchich, οι οποίοι μαζί απαίτησαν την παραίτηση των προαναφερόμενων εισαγγελέων και δικαστών τους οποίους χαρακτήρισαν "εχθρούς του έθνους", καταλαμβάνοντας το πάρκο και στη συνέχεια το δημαρχείο.



  
Ο Aρέβαλο καταγγέλλει  το επιχειρούμενο πραξικόπημα

 Το απόγευμα της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπερνάρντο Αρέβαλο σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε τη συνέχιση του πραξικοπήματος που επιχειρείται από την Εισαγγελία και τα δικαστήρια.

   Ο Arévalo προβλέπει απόπειρα πραξικοπήματος

 Το απόγευμα της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπερνάρντο Αρεβάλο σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε τη συνέχιση του πραξικοπήματος που επιχειρείται από την Εισαγγελία και τα δικαστήρια.

Ο Aρέβαλο υπέδειξε ευθέως τη γενική εισαγγελέα και επικεφαλής της εισαγγελίας, Μαρία Κονσουέλο Πόρας,  τον επικεφαλής του FECI, Ραφαέλ Κουρουτσίτσε,    καθώς και τον έβδομο ποινικό δικαστή, Φρέντυ Ορεγιάνα , και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κογκρέσου της Δημοκρατίας, το οποίο διοικείται από το κυβερνών κόμμα, ως άμεσους αυτουργούς του πραξικοπήματος.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτής της ημέρας, οι πολίτες υπέδειξαν επίσης προς την κατεύθυνση του Προέδρου Γιαματέι, το διεφθαρμένο σύμφωνο του Κογκρέσου της Δημοκρατίας και τον επιχειρηματικό τομέα που είναι οργανωμένος στη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών, Εμπορικών, Βιομηχανικών και Χρηματοοικονομικών Ενώσεων (CACIF) ως τους κύριους διευθύνοντες και  οργανωτές αυτού του πραξικοπήματος.

Αυτή την εβδομάδα, το Νομοθετικό Όργανο κήρυξε επίσης παράνομα και αυθαίρετα ανεξάρτητους τους βουλευτές του κόμματος Movimiento Semilla, αφού  με  εντολή του δικαστή Φρέντυ Ορεγιάνα  αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της νομικής ιδιότητας του κόμματος.