Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Η εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα στην Ονδούρα προκαλεί αναταραχή ~ (+videos /fotos)


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στηρίζουν την κυβέρνηση του Σιομάρα Κάστρο κατά του πραξικοπήματος

Μπροστά στην απειλή πραξικοπήματος που επιδιώκει να αποτρέψει την εκλογή ανεξάρτητου Γενικού Εισαγγελέα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη των διεφθαρμένων, των εμπόρων ναρκωτικών και των πραξικοπηματιών στην Ονδούρα, ο Πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο κάλεσε τον λαό σε ειρηνική και λαϊκή κινητοποίηση στις 29 Αυγούστου στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.

Αυτή ήταν μια μαζική και ιστορική επίδειξη δύναμης προς υποστήριξη του Σχεδίου Επανίδρυσης. Η αρχηγός του κράτους έχει ήδη την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες καταγγέλλουν τους στρατιωτικούς που συνωμοτούν για άλλη μια φορά ενάντια στο κράτος δικαίου.



Όσον αφορά την εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα, το δεξιό κόμμα Salvador της Ονδούρας προωθεί τον Μάρσιο Καμπάνιας, ενώ το κόμμα LIBRE υποστηρίζει τον Γιοέλ Ζελάγια. Η κοινοβουλευτική σύνοδος που ασχολείται με το θέμα διέκοψε τη συνεδρίασή της και η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη το απόγευμα.

Στους δρόμους, οι διαδηλωτές άκουσαν τη φωνή της Σιομάρα να επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα συναίνεσης και ότι αυτή θα πρέπει να είναι η διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση.



Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο κατήγγειλε συνωμοσία κατά της κυβέρνησής της

Χιλιάδες κάτοικοι της Ονδούρας πραγματοποίησαν την Τρίτη διαδήλωση, την οποία κάλεσε η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, για να στηρίξουν την κυβέρνηση και να απαιτήσουν την εκλογή νέου γενικού εισαγγελέα.

Στη δράση που πραγματοποιήθηκε στην (πρωτεύουσα) Τεγκουσιγκάλπα  ήταν παρούσα η πρόεδρος, η οποία τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ενότητα, ώστε να μην επαναληφθούν τα πραξικοπήματα στη χώρα.



"Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, οργανωμένοι, κινητοποιημένοι, στην πρωτοπορία και στην αντίσταση, ώστε να μην υπάρξουν άλλα πραξικοπήματα στην Ονδούρα , ούτε άλλοι ναρκο-δικτάτορες και  λεηλασίες", είπε, καταγγέλλοντας την ύπαρξη συνωμοσίας κατά της κυβέρνησής της.

"Παρά τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε την ειρήνη στη Δημοκρατία και τη συνύπαρξη των πολιτών, παρά την απέραντη ανοχή μου, παρά το γεγονός ότι υπομένω αδικαιολόγητες προσβολές  ως γυναίκα, ηγέτης και πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγκάζομαι να καταγγείλω ενώπιον του κόσμου τη συνωμοσία που οργανώθηκε από τις μαφίες και τις ελίτ του οργανωμένου εγκλήματος  και των διακινητών ναρκωτικών για την ανατροπή της κυβέρνησής μου", είπε.

 


 Επιπλέον, η αρχηγός  του κράτους επανέλαβε ότι θέλουν να ζουν σε μια δημοκρατία, χωρίς οργανωμένο έγκλημα, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα "στο οποίο όλοι θα πληρώνουμε φόρους ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες μας".

"Θέλουμε ένα κράτος με διαφάνεια, χωρίς τη διαφθορά των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένα ισχυρό κράτος δικαίου, όπου θα καταπολεμούνται η διαφθορά, οι παράνομες απαλλαγές και το ξέπλυμα χρήματος", πρόσθεσε.

 





Η πρόεδρος της Ονδούρας δήλωσε επίσης ότι είναι υπερήφανη για την κυβέρνηση και την πρόοδο του έργου της εθνικής επανίδρυσης.

"Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους δήλωσε |"Είμαι πεπεισμένη ότι ήταν η σωστή απόφαση να σας καλέσω να είστε παρόντες, να μας συνοδεύσετε σε αυτή την ιστορική στιγμή κατά την οποία χρειαζόμαστε τη λαϊκή ενότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας", δήλωσε.

Η πρόεδρος Κάστρο διαβεβαίωσε επίσης ότι τον μετωπικό αγώνα της κυβέρνησής της κατά της διαφθοράς "δεν τον σταματάει κανείς".

Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής του teleSUR Καρίμ Ντουάρτε εξήγησε ότι ο πληθυσμός έχει επίσης κινητοποιηθεί για να απαιτήσει από τα μέλη του Εθνικού Κογκρέσου "να καταλήξουν σε συναίνεση και έτσι να μπορέσουν να εκλέξουν σήμερα τον γενικό εισαγγελέα και τον αναπληρωτή του".

Ο Ντουάρτε εξήγησε ότι τέλη Αυγούστου, λήγει η θητεία του Όσκαρ Τσιντσίγια , καθώς η θητεία του γενικού εισαγγελέα είναι πενταετής.