Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Η Κούβα καταγγέλλει αδιαφάνεια από πλευράς ΕΕ κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής με την CELAC

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων CELAC - Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί, μετά από οκτώ χρόνια, στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), στις 17 και 18 Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, κατήγγειλε τη Δευτέρα την "έλλειψη διαφάνειας και τη χειριστική συμπεριφορά " της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προετοιμασία της 3ης Συνόδου Κορυφής CELAC-Ευρωπαϊκής Ένωσης, "η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιτυχία της συνάντησης".

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας δήλωσε ότι "προσπαθούν να επιβάλουν περιοριστικές, διχαστικές μορφές που καθιστούν αδύνατες τις άμεσες και διαφανείς συζητήσεις και προσπαθούν να αποκρύψουν το περιεχόμενο των συζητήσεων από τον Τύπο και την κοινή γνώμη".

Επέκρινε επίσης τη μονομερή διοργάνωση Φόρουμ παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής. "Η ευρωπαϊκή πλευρά αποφασίζει ακόμη και μόνη της ποιος θα εκπροσωπήσει την περιοχή μας σε αυτές τις εκδηλώσεις", είπε.


Σε αυτό το πνεύμα, προειδοποίησε ότι μια τέτοια συμπεριφορά, εκτός από ασέβεια, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε τα Φόρουμ αυτά να γίνουν σκηνικά  επιθέσεων και διαχωρισμού των χωρών μελών της CELAC, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα επίτευξης τελικών συμφωνιών στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ροντρίγκες, από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διπεριφερειακές σχέσεις και ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν ακόμη και υποχωρήσει. Ωστόσο, δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για να αρχίσει να αλλάζει αυτό το σκηνικό. "Υπάρχουν όμως λόγοι ανησυχίας", υπογράμμισε.


Denuncio la falta de transparencia y la conducta manipuladora de la Unión Europea en la preparación de la III #CumbreCelacUE, que ponen en serio riesgo el éxito de la reunión.

Resta poco tiempo, pero aún no es demasiado tarde para evitar un fracaso.
1/2 pic.twitter.com/ftnT0f0RzU

— Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) July 10, 2023


 Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Κούβα θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα και θα συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ενίσχυση, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, προς όφελος των λαών των δύο περιοχών και του κόσμου.

"Φιλοδοξούμε σε μια συνάντηση που θα επιβεβαιώνει τον αυστηρό σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της "Διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης", κατέληξε.

Η 3η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων CELAC - Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες του Βελγίου, μετά από οκτώ χρόνια που δεν πραγματοποιήθηκε και εν μέσω ενός περίπλοκου διεθνούς πλαισίου.