Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Η Κούβα απορρίπτει την παρουσία αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στον κόλπο του Γκουαντάναμο

Πηγή:  cubaminrex.cu

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών 

Το Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά την είσοδο στον κόλπο του Γκουαντάναμο στις 5 Ιουλίου 2023 ενός υποβρυχίου με πυρηνική ισχύ, το οποίο παρέμενε μέχρι τις 8 Ιουλίου στην αμερικανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται εκεί, η οποία αποτελεί προκλητική κλιμάκωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων τα πολιτικά ή στρατηγικά κίνητρα είναι άγνωστα.

Όπως είναι γνωστό, η αμερικανική στρατιωτική βάση κατέχει εδώ και 121 χρόνια την περιοχή αυτή, έκτασης 117 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενάντια στη θέληση του κουβανικού λαού και ως αποικιακό κατάλοιπο της παράνομης στρατιωτικής κατοχής της χώρας μας που ξεκίνησε το 1898, μετά την επεκτατική επέμβαση στον πόλεμο ανεξαρτησίας των Κουβανών κατά της ισπανικής αποικιοκρατικής δύναμης.

Πρόκειται για έναν θύλακα που για πολλά χρόνια δεν είχε καμία στρατηγική ή στρατιωτική σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μονιμότητά του ανταποκρίνεται μόνο στον πολιτικό στόχο της προσπάθειας να προσβληθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κούβας. Η πρακτική του χρήση τις τελευταίες δεκαετίες περιορίστηκε στο να χρησιμεύει ως κέντρο κράτησης, βασανιστηρίων και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεκάδων πολιτών από διάφορες χώρες.

Η παρουσία ενός πυρηνικού υποβρυχίου εκεί αυτή τη στιγμή αναγκάζει κάποιον να αναρωτηθεί για τη στρατιωτική λογική της παρουσίας του σε αυτή την ειρηνική περιοχή του κόσμου, για τον στόχο εναντίον του οποίου στρέφεται και για τον στρατηγικό σκοπό που επιδιώκει.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα 33 έθνη της περιοχής έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης, η οποία υπεγράφη στην Αβάνα τον Ιανουάριο του 2014.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι, ως απειλή για την κυριαρχία και τα συμφέροντα των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 70 στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, με διαφορετικό βαθμό μονιμότητας, καθώς και άλλες επιχειρησιακές μορφές στρατιωτικής παρουσίας. Οι ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές τους έχουν αναφερθεί δημοσίως τον τελευταίο καιρό στην πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ για να διασφαλίσουν τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ επί των φυσικών πόρων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Eπαναλαμβάνοντας την απόρριψη της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κούβα και την απαίτησή του για την επιστροφή των παράνομα κατεχόμενων εδαφών στην επαρχία του Γκουαντάναμο, Tο Υπουργείο, προειδοποιεί για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η παρουσία και η κίνηση των πυρηνικών υποβρυχίων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην κοντινή περιοχή της Καραϊβικής.

Αβάνα, 11 Ιουλίου 2023