Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ο πρώην εισαγγελέας του Μεξικού κατά των απαγωγών καταδικάστηκε σε φυλάκιση για την υπόθεση Αγιοσινάπα

Πόλη του Μεξικού, 2 Ιουλίου (Prensa Latina) Ο πρώην εισαγγελέας κατά των απαγωγών της Γενικής Εισαγγελίας του Μεξικού, Γκουαλμπέρτο Ραμίρεζ, αντιμετωπίζει ποινική διαδικασία στη φυλακή επειδή φέρεται να είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα της εξαφάνισης και των βασανιστηρίων σε βάρος του Φελίπε Ροντρίγκεζ, ανέφεραν σήμερα επίσημες πηγές.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα Κυριακή από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, εξηγώντας ότι ο Ραμίρες κατηγορείται ότι παρενέβη στα γεγονότα εναντίον του Ροντρίγκες Σαλγάδο (El Terco), ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή επειδή κατηγορήθηκε ότι συνδέεται με την εξαφάνιση των 43 φοιτητών από την Αγιοτσινάπα και τελικά αθωώθηκε από τις κατηγορίες.

 Ο  Τerco  ήταν ένας από αυτούς που βασανίστηκαν για να ομολογήσει  ότι συμμετείχε στη σφαγή των 43 νέων και να δημιουργήσει έτσι την υποτιθέμενη "ιστορική αλήθεια" με την οποία η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο διέλυσε ολόκληρη τη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης των 43 φοιτητών, έκλεισε την υπόθεση και άφησε ελεύθερους τους πραγματικούς ενόχους.

Μετά από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Ποινικής Δικαιοσύνης στη Νότια Φυλακή, ο δικαστής Ερνάνες Λέιβα     διέταξε την προφυλάκιση του  Ραμίρες Γκουτιέρες  και έδωσε στην Εισαγγελία έξι μήνες για   συμπληρωματική έρευνα.

Ο δικαστής   Ερνάνες Λέιβα  αποδέχτηκε τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της FGR και έκρινε ότι ο πρώην εισαγγελέας κατά των απαγωγών συμμετείχε στις πράξεις σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων, καθώς και στις παράνομες ανακρίσεις του  Φελίπε Ροντρλιγκες Σαλγάδο   , υπό τη διεύθυνση του  Τομάς Σερόν  που προστατεύεται από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το FGR, σε ένα παράνομο κέντρο κράτησης που διευθύνει ο Σερόν, οι ύποπτοι που εμπλέκονται στην υπόθεση Iguala υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Στην περίπτωση του El Terco, φέρεται να τον χτύπησαν, να υποβλήθηκε στα βασανιστήρια της εικονικής  ς ασφυξίας και πνιγμού, ενώ τον απείλησαν επίσης με θάνατο αν δεν ομολογούσε ότι συμμετείχε στην απαγωγή και εξαφάνιση των 43 από την Ayotzinapa τον Σεπτέμβριο του 2014.